Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nincs annál jobb ébresztő, mint ha anyu kiabál, hogy tűz van

2018.10.26. 11:45

Egy amerikai kutatócsoport szerint az anya hangjával figyelmeztető tűzvédelmi berendezés sokkal hatékonyabban ébreszti fel az alvó gyerekeket, mint a hagyományos pittyegés.

Az ohiói Nationwide Children's Hospital kutatói szerint a gyerekek különösen érzéketlenek a tűzjelző hangjára, mivel tovább és mélyebben alszanak, mint a felnőttek. A Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint ezzel a módszerrel a veszélyben lévő gyerekek értékes másodperceket nyerhetnek, amik rengeteget számíthatnak, ha egy égő épületből kell kijutniuk.

A kutatók a tanulmányban összehasonlították a hagyományos, magas frekvenciás hanggal riasztó berendezések hatékonyságát azokéval, amik emberi hanggal riasztottak. Összesen 176 gyerekkel tesztelték a kétféle rendszert. A kísérletet alváslaboratóriumban végezték, ahol a riasztást a legmélyebb alvási fázisban játszották le a gyerekeknek. A kísérlet azt az eredményt hozta, hogy

a gyerekeknek csupán a fele ébredt fel a hagyományos riasztásra, de tízből kilencen azonnal reagáltak az anyjuk hangjára.

A kutatók most azt akarják tesztelni, hogy a gyerekek bármilyen emberi hangra felkelnek-e, vagy kifejezetten az anyjuk hangja volt-e rájuk ilyen hatással. Arra is kíváncsiak, hogy a hang alapú riasztásnak felnőttekre is van-e hatása.

A BBC által megkérdezett tűzoltóságok vezetői érdekesnek tartották a kutatást, de úgy látják, hogy a családoknak nem kell aggódniuk a ma használt tűzjelző berendezéseik miatt.

(BBC News)