Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szexuális zaklatással vádolták, 90 millió dollár végkielégítést kapott

GettyImages-693545540
2018.10.26. 11:30

Amikor Andy Rubin, az Android mobil operációs rendszer atyja 2014 októberében távozott a Google-től, Larry Page, a Google akkori ügyvezető igazgatója valóságos hősként emlegette a búcsúbeszédében. A több mint egymilliárd Android-felhasználó ezt indokolttá teszi – és valóban nem szokványos egy nyilvános búcsúztatón arról beszélni, hogy

Rubint szexuális zaklatással vádolta a Google egyik alkalmazottja, de a cég mégis 90 millió dollár lelépési pénzt fizetett neki.

A nő, akivel Rubin házasságon kívüli viszonyt folytatott, azt állítja, hogy Rubin 2013-ban orális szexre kényszerítette egy hotelszobában. Az esetről két Google-alkalmazott mesélt a New York Times-nak. A Google belső vizsgálata megállapította, hogy a vádak nem megalapozatlanok. Rubin figyelmeztetésben részesült, és Page megkérte, hogy adja be a felmondását.

Bár a Google egy fillér nélkül kirúghatta volna Rubint, 90 millió dollárt fizettek neki – havonta kétmilliót. Az utolsó részlet kifizetése jövő hónapban esedékes. A Google ezenfelül több millió dollárt fektetett be Rubin új vállalkozásába. Azt már korábban is rebesgették, hogy Rubinnak a nem megfelelő vállalati magatartása miatt kellett távoznia a cégtől, de hogy ez pontosan mit takart, és hogy Rubin milyen feltételek mellett távozott, az újdonság volt.

Rubin szerint a New York Times cikkében említett vádak megalapozatlanok. A hamis állítások valószínűleg a feleségétől érkezhettek, akivel épp egy ronda válópert folytatnak. A feleség, Rie Rubin azt állítja, hogy volt férje, akitől augusztusban vált el, több nővel is kapcsolatot folytatott, és több százezer dollárt fizetett nekik. A válóperben felmutatott egyik bizonyíték egy képernyőfotó volt egy 2015 augusztusában küldött üzenetről, amiben Rubin azt írta egy másik nőnek, hogy

olyan, mintha a tulajdonom lennél, és kikölcsönözhetnélek másoknak.

A ma 55 éves Rubin a Google-nél találkozott a feleségével, de nem ő volt az egyetlen nő, akivel viszonyt folytatott a cégen belül. 2011-ben kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolata volt egy másik nővel, aki az Android-csapatban dolgozott. A viszonyukról nem tájékoztatták a HR-t, pedig a Google szabályzata megköveteli, hogy a menedzserek jelentsék, ha viszonyuk van valakivel, aki közvetve vagy közvetlenül velük dolgozik.

Rubin 2005-ben csatlakozott a Google-höz, miután a cég 50 millió dollárért felvásárolta a saját startupját – ez volt az Android. A következő néhány évben a mobil operációs rendszer vírusként terjedt el; a mai telefonok 80 százalékán ez fut. A Google internetes keresőként szerzett világhírt, és az asztali számítógép volt az elsődleges platformja; az Android segített benne, hogy a Google térképe, emailje és böngészője mobil eszközökön is elérhetővé váltak. Az androidos mobilappok és hirdetések több tízmilliárd dollárnyi bevételt hoztak a cégnek.

Ez a siker nagyobb mozgásteret biztosított Rubinnak, mint amilyet a Google néhány csúcsvezetője élvezhetett.

2011-ben Rubint kinevezték a Google alelnöki posztjára, és évi 20 millió dolláros fizetést, bónuszokat és részvényopciókat kínáltak neki. 2012-ben a Google 14 milliós kölcsönt adott Rubinnak – 1 százalékos kamatra –, hogy vehessen magának egy tengerparti ingatlant Japánban.

Rubin – névtelenül nyilatkozó munkatársai szerint – gyakran nevezte a munkatársait tehetségtelennek vagy hülyének, de a Google szinte semmiben sem korlátozta. Csak akkor léptek közbe, amikor a Google biztonsági személyzete kikötözősszex-videókat talált a munkahelyi gépén. Ebben az évben a cég visszatartotta a céges bónuszát.

Amikor a Google összevonta az Android és a Chrome böngésző divízióját 2013-ban, Rubin alulmaradt a hatalmi harcban Sundar Pichai-jal, a Google mai vezérigazgatójával szemben, de továbbra is a vállalat egyik legértékesebb embere maradt. Ebben az évben történt, hogy a Google egyszeri bónuszként 40 millió dollárnyi részvényt, illetve a következő két évben további 72 milliós bónuszt fizetett Rubinnak.

Rubin 2013-ban felépített a Google-n belül egy robotikai divíziót: ez volt a Replicant. Hat hónap alatt több mint 90 millió dollárt költött nyolc robotikai cég felvásárlására. Valamivel korábban, még 2012-ben kezdett el találkozgatni egy nővel, akit még az Androidtól ismert.

2013-ban a nő szakítani akart Rubinnal, de aggódott, hogy a lépés hogyan befolyásolhatja a karrierjét. 2013 márciusában beleegyezett, hogy találkozzon Rubinnal egy hotelben, ahol Rubin orális szexre kényszerítette. A kapcsolatuk – nem meglepő módon – véget ért. A nő 2014-ig várt, mielőtt panaszt nyújtott be a Google munkaügyi részlegén, és nyilvánosságra hozta a Rubinnal folytatott kapcsolatát. A Google belső vizsgálatot indított az ügyben.

2014 szeptemberében, alig néhány héttel az ügy kirobbanása után a Google igazgatótanácsa 150 millió dollárnyi részvénnyel jutalmazta Rubint – ez még a Google-től is szokatlanul nagyvonalú gesztus volt. A New York Times-nak nyilatkozó források szerint általában Larry Page döntött róla, hogy a felsővezetők mekkora fizetéseket és bónuszokat kapnak, és Page gyakran beszélt arról, hogy Rubint soha nem kompenzálták megfelelően az Androidon végzett munkájáért.

Ha a Google egy középvezetőt vagy egy átlagos alkalmazottat rúg ki, általában azonnal megszüntetik a munkaviszonyát, és minimális végkielégítést fizetnek neki - ha egyáltalán fizetnek. De a felsővezetőkkel nem ez a helyzet. Egy rosszul végrehajtott szerződésbontás nem kívánt médiafelhajtással járhat, ami rossz fényt vetne a Google-re, és hatalmas károkat okozhatna.

(New York Times)

(Borítókép:  Andy Rubin egy üzleti konferencián 2017 júniusában - fotó:   / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?