Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Nem sikerült kilőni a kínai magánrakétát

2018.10.28. 10:16 Módosítva: 2018.10.28. 10:16
Sikertelen volt a Landspace kínai magáncég hordozórakétájának indítása - közölte vasárnap a kínai állami televízió. Kínában igazi nagyüzem van a magánűrkutatásban. állítólag idén már 30 indítási kísérlet zajlott le.

Kína nagyüzemben kísérletezik, mert több magáncég is szeretne már eljutni oda, hogy képes legyen valamit fellőni az űrbe.

Az amerikai űrhivatal, a NASA adatai szerint Kínának mintegy 60 magán űrkereskedelmi cége van, és ezek csak az idén már 30 kereskedelmi célú rakétaindítást hajtottak végre.

Most éppen a Landscape nevű pekingi társaság próbálkozott, igaz, nem járt sikerrel - jelenti az MTI. Ami miatt az eset mégis különleges figyelmet érdemel, hogy a Zq-1 - volt az első három fokozatú hordozórakéta - 19 méter hosszú és 1,35 méter széles, tömege 27 tonna, amelyet megpróbáltak Föld körüli pályára állítani. A többfokozatú rakéta az egyes fokozatokkal emelkedik egyre magasabbra, nem használják fel újra, miután kifogy belőlük az üzemanyag.

Mint a sajtóban megjelent képek jól mutatják, a kisebb űreszközök Föld körüli pályára állítására kifejlesztett  Zq-1 típusú rakéta szombat délutáni kilövése ígéretesen indult. Az észak-nyugati részén található űrállomásról eleinte ígéretesen felfelé indult a rakéta. Értesülések szerint a gondok a második fokozat leválását követően jelentkeztek, amikor is

a rakéta előbb megtorpant, majd oldalra fordult, végül ebben a megbicsaklott pózban a Föld felé vette az irányt és lezuhant.

Ennek okairól egyelőre nem számoltak be. A rakéta egy műholdat is szállított. Siker esetén ez lett volna az első eset, hogy egy kínai magáncég földkörüli pályára állít egy űreszközt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek