Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Antibiotikum után fél év kellhet a bélnek

2018.10.29. 14:01

Az emberi test ökoszisztémáját még most sem ismerjük teljesen, csak azt tudjuk biztosan, hogy sok százmilliárd mikróba dolgozik bennünk, hogy segítsék az emésztést és megvédjék a szervezetünket a kórokozókkal szemben, illetve az is köztudott, hogy az antibiotikumok káros hatással vannak a bélrendszer flórájára. Az már kevésbé tudjuk, hogy mik a pontos hatások. 

Egy friss tanulmány azt is megmutatja, hogy a széles spektrumú antibiotikumos gyógykezelésből milyen lassan épül fel a bélrendszer: tizenkét egészséges férfinek hat hónap alatt vált nagyjából normálissá a bélflórája. A Nature Microbiology című tudományos lapban közöl tanulmány arra is rámutat, hogy kilenc mikróbafaj teljesen eltűnt a bélrendszerükből, viszont néhány korábban nem látott - és nem szívesen látott - faj megjelent.

Mivel nagyon kevesen vettek részt a kísérletben, annak eredményeiből nem lehet általános következtetést levonni az antibiotikumok hatásával kapcsolatban, de legalább némi ötletet ad ahhoz, hogy mik a lehetőségek, és mit érdemes tüzetesebben megvizsgálni.

  • rögtön a kezelés után csökkent a bélflóra diverzitása, de maradtak ott baktériumok
  • hat hónappal később helyreállt a baktériumok mennyisége, de alacsonyabban maradt a fajok száma
  • a kísérlet előtt nem kimutatott fajok megjelentek; ezek spórája már ott lehetett, arra várva, hogy eltűnjön a többi faj, és legyen helyük szaporodni

A tanulmány szerzői szerint az új ismeretek segíthetnek a széles spektrumú antibiotikum-kúra után gyakori bakteriális fertőzések kezelésében. Most zajló kutatások arra is kitérnek, hogy az idősek és a gyermekek körében milyen más hatásai lehetnek az antibiotikumnak.