Jolán
2 °C
4 °C

Soha nem járt olyan közel NASA-eszköz a Naphoz, mint most

2018.10.29. 20:15

Minden eddigi űreszközhöz képest közelebb került a Naphoz az amerikai űrkutatási hivatal Parker Solar Probe nevű űrszondája, ami 43 millió kilométeres távon belül került a csillaghoz képest, ezzel megdöntötte a Helios-2 amerikai-német űrszonda 1978-os eddigi rekordját. A Parker útja ezzel még nem ért véget, a terv szerint jövő héten merül majd a koronába, ahol a Nap felszínétől 24 millió kilométerre fog elhaladni.

A Parker Solar Probe a Vénusz előtt
A Parker Solar Probe a Vénusz előtt
Fotó: NASA/JHUAPL

Az augusztus elején fellőtt űrszonda a következő hét évben 24-szer közelíti majd meg a Napot, lesz olyan is, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz. A Parker hétfő éjszaka egy másik rekordot is beállít egyébként, és ezt is a Helios-2-től veszi majd el: sebessége el fogja érni az óránkénti 247 ezer kilométert, írja az MTI.

Az autó méretű űrszondát olyan vastag hőpajzssal borították be, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást. 

A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett kutatás alatt új információkat szereznek a Nap működéséről, és az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. Az egyik cél a napszél gyorsulása titkának megfejtése, a másik pedig a napkorona irdatlan magas hőmérséklete okának feltárása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?