Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A NATO is megmutatja Oroszországnak, mit tudnak a katonái

16
2018.10.29. 00:03

Csütörtökön kezdődött és november 23-ig tart Norvégiában a "Trident Juncture 2018", a hidegháború óta a legnagyobb NATO-hadgyakorlat. A nagyszabású, egy hónapos katonai gyakorlat forgatókönyve szerint egy kitalált agresszor támadásával szemben védik meg az észak-európai országot, miközben a résztvevő NATO-országok és partnereik katonái számot adnak felkészültségükről, megmutatják legkorszerűbb haditechnikájukat és hogy képesek megvédeni egymást, ahogy azt a szövetség érdekei megkívánják.

Az ötvenezer katonát megmozgató őszi hadgyakorlaton a 29 NATO-tagállam mellett a nem NATO-tag Svédország és Finnország is részt vesz. A számos haderőnem bevonásával zajló összehangolt katonai manőverek Norvégia keleti és középső részén, az Atlanti-óceán északi vizein, Izlandon, a Balti-tengeren, valamint a norvég, finn és a svéd légtérben is zajlanak. A műveletekben 65 hadihajó, 250 repülőgép és helikopter, valamint 10 ezer egyéb jármű vesz részt, tiszteletét teszi többek között az Egyesült Államok haditengerészetének Harry S. Truman repülőgéphordozója is.

Bár a hadgyakorlat célja egy kitalált agresszor támadásának visszaverése, nem nehéz kitaláltni, hogy ez az agresszor a Norvégiával szomszédos Oroszország. Moszkva tiltakozott is a Trident Juncture 2018 ellen, és nem fogadta el a NATO meghívását, hogy orosz megfigyelők vegyenek részt a hadgyakorlaton. Oroszország szeptemberben tartott egy jóval nagyobb hadgyakorlatot az ország keleti felén, a Vosztok-műveletben állítólag 300 ezer katona vett részt (nyugati diplomaták ezt a számot túlzónak tartják).

Alábbi nagyképes válogatásunk a Trident Juncture 2018 előkészületeiről és első lépéseiről nyújt összefoglalót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?