Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Videón a világ leggyorsabban nyíló ejtőernyője

2018.10.29. 11:05

Kevesebb mint két perccel a 17,7 méteres Black Brant IX rakéta elindítása után levált egy csomag, és elkezdett zuhanni a Föld felé. Amikor a szenzorok megállapították, hogy a teher elérte a megfelelő magasságot és sebességet (38 kilométeren Mach 1.8-at), kinyílt az ejtőernyő.

Négy tizedmásodperc alatt teljesen kinyílt a 81 kilogrammot nyomó ernyő, és ez volt minden idők leggyorsabb ernyőkinyílása.

Ennek az ejtőernyőnek 2021-ben a Marson kell majd épségben a felszínre juttatnia a NASA eddigi legnehezebb odaszállított csomagját, és ennek érdekében 37 tonnányi erővel kell majd fékeznie a rakományát.

A NASA JPL munkatársai többször kísérleteztek, és először a 2012-es Mars-küldetésben használt ejtőernyő pontos másolatát készítették el. A második és harmadik tesztben már megerősített anyagokat használtak, a videón látható változatban például nylont, kevlárt és technorát használtak. 

Érthető, hogy alaposan igyekeznek felkészülni a küldetésre, mert a Marsnál már csak egyetlen ernyőjük lesz, aminek biztosan működnie kell.

(NASA)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?