Albert, Lipót
2 °C
12 °C

30 méter átmérőjű távcső épül a Mauna Kea vulkánra

2018.10.31. 09:27

Éveken át tartó bírósági huzavona után megkapta az építési engedélyt a 4205 méter magas Mauna Kea vulkánra tervezett óriásteleszkóp, és elkezdődhet az 1,4 milliárd dolláros projekt kivitelezése. A hawaii legfelső bíróság azzal indokolta a döntését, hogy az óriásteleszkóp nem fogja megakadályozni az őslakosokat a vulkán használatában. 

Az amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai együttműködésben megvalósuló TMT óriásteleszkóp főtükrének átmérője 30 méter lesz, és 492, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A tudósok az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal. A vulkánon már számos teleszkóp működik, mivel a csillagászok szerint ez a legalkalmasabb helyszín a világűr megfigyelésére száraz, hideg klímája, tiszta levegője és optimális atmoszférája miatt.

Az óriásteleszkóp építését ellenző őslakosok azért fordultak bírósághoz, mert szerintük az építkezés meggyalázza szent földjüket. A viták már 2009-ben elkezdődtek, és az építési munkálatokat 2015-ben felfüggesztették, mert az őslakosok tüntetések sorozatával, a hegycsúcsra vezető utak lezárásával megakadályozták az építkezést.

A hawaii legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette a teleszkóp építési engedélyét, mivel a hatóságok nem vették figyelembe a projektet ellenzők véleményét. Az illetékes bíró júliusban arra kötelezte a földhivatalt, hogy döntése meghozatala előtt hallgassa meg a projekt támogatóinak és ellenzőinek véleményét, csak ezután hagyhatja jóvá vagy vetheti el az építési terveket. Az állami föld- és természeti erőforrás hivatal egy éve adott ismét engedélyt az építkezés megkezdésére, ezt hagyta most jóvá a legfelső bíróság.

Hawaii őslakosok és természetvédelmi csoportok a keddi döntés után közölték, csak az maradt számukra, hogy az utcákra vonuljanak.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?