Jolán
2 °C
4 °C

Nemzetközi díjat nyert a Nők a Tudományban Egyesület

2018.10.31. 13:34

Londonban kiosztották a Nature Research és az Estée Lauder által frissen létrehozott tudományos díjat, amit a nők és lányok tudományos pályaválasztását népszerűsítő kutatók és intézmények kaphatnak meg, és az utóbbi a magyar Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nyerte el, miután a Lányok Napja kampánnyal az elmúlt hét évben körülbelül tízezer embert értek el. Az egyéni díjat az asztrofizikus Mirjana Pović nyerte el, az Addisz-Abeba-i Űrkutatási és Technológiai Intézet munkatársa kapta.

Az ENSZ oktatási és tudományos szervezete, az UNESCO szerint a világ kutatóinak kevesebb, mint 30 százaléka nő, és sok helyen szembeszélben kell helytállniuk, ha tudományos karrierre vágynak.

A NaTE tudományos, robotikai és kódolási workshopokkal, bemutatókkal és táborokkal igyekszik népszerűsíteni a tudományt a lányok körében, szóval nem csak egyetlen napra, a Lányok Napjára fókuszálnak. A szervezetet tíz nő alapította 2008-ban, és akkor még a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki és informatikai karán mindössze a hallgatók 7 százaléka volt nő, ami mára 14 százalékra nőtt, részben annak köszönhetően, hogy a Műegyetem a kezdetektől fogva a Lányok Napja rendezvénysorozat támogatója volt.

A Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal, amit az agrártudományok, informatika és műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt elért kutatónőknek osztanak ki, inspiráló példát akarnak állítani a lányoknak. A NaTE a környező országokban, Szlovákiában és Csehországban is segítséget nyújtott szervezeteknek, hogy elindítsák a maguk Lányok Napja programját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?