Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Soha nem láttak ennyi polipot egy helyen

2018.10.31. 16:43

Eddig azt gondolták a tengerbiológusok, hogy a polipok nem bandáznak egymással, de a Monterey-öböl Tengeri Rezervátumában több ezer példányt láttak együtt, szóval ezt a feltételezést elvethetjük. A kaliforniai felfedezés a második olyan alkalom, hogy sok polipot találtak egy helyen. Először Costa Rica partjainál láttak hasonlót, de ott ennél sokkal kisebb volt a csoportosulás.

Most is a szerencsén múlt, hogy az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatása ilyen eredményt hozott. A Nautilus felfedezőhajó legénysége éppen egy 35 órás út végén járt, amikor megpillantották az állatokat. A vezető tudós Chad King és munkatársai igencsak meglepődtek a vulkanikus kőzet repedései mentén sorakozó polipok láttán.

Az ezernyi polip éppen fészket rakott, mind a nyolc csápjukkal védték a petéiket

Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a háromezer méter mély tengerfenéken főleg nőstények lehettek.

Eddig senki sem tudta, hogy ezek a mélytengeri polipok hol raknak fészket. Chad King szerint azért eshetett a választásuk pont ezekre a sziklákra, mert kimondottan tiszták, és a környező víz valamivel melegebb, mint máshol. A látott faj a Muusoctopus robustus, amelynek nincs tintazsákja, viszonylag kis méretű, és világ minden táján előfordul az óceánokban.

(Quartz Wikipedia )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?