Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A méhnyakrák régimódi műtétje kisebb halálozási aránnyal jár, mint az új

2018.11.05. 20:21

Új kutatások szerint a méhnyakrák hagyományos műtétje kisebb halálozási aránnyal jár, mint az újabb, minimális beavatkozással járó laparoszkópiás eljárás. Két új tanulmány dolgozta fel a műtéti eredményeket, az írások a New England Journal of Medicine című szaklapban jelentek meg, ezeket ismertette az MTI.

Az egyik tanulmányt egy tucatnyi ország több mint 30 kórházának adatai elemzésével végezték. Megállapították, hogy azok a nők, akiket a legkisebb beavatkozással járó műtéttel kezeltek, négyszer nagyobb valószínűséggel lettek újra rákosok, mint azok, akiket a hagyományos eljárással operáltak. A minimálisan invazív műtéttel kezelt 319 páciens közül 14-en, a hagyományosan operált 312 betegből ketten haltak meg.

A kiterjesztett, vagyis radikális méheltávolítást a méhnyakrák korai stádiumában diagnosztizált nőknél végzik. Mindkét kutatás a radikális méheltávolítás kétféle módszerét hasonlította össze. A hagyományos módszernél nagy vágást ejtenek az alhason. Az új módszernél a sebész kis vágásokat ejt a kamera és a műtéti eszközök számára, ezt követően a páciens gyorsabban gyógyul.

Az utóbbi, a több mint egy évtizede ismert laparoszkópiás eljárás gyorsan elterjedt, noha hosszú távú, precíz vizsgálatok adatai nem álltak rendelkezésre. Nem tudni, hogy az újabb kutatásokban miért bizonyultak rosszabbnak az új módszer eredményei. Szakértők úgy vélik, az eszközökkel vagy a technikával lehet valami, ami miatt a daganatos sejtek a tumorról a hasüregbe jutnak.

Néhány kórház visszatért a hagyományos műtéthez az után, hogy a kutatási eredményeket márciusban egy konferencián bemutatták. Az egyik ilyen a Texasi Egyetem houstoni Anderson Rákkutatási Központja volt, amelynek kutatója, Pedro Ramirez vezette azt a csoportot, amely a két új munka közül a részletesebb tanulmányt készítette. Véletlenszerűen jelöltek ki 631 pácienst az egyik vagy a másik eljárással végzett műtétre.

Legalább négy év elteltével a minimális beavatkozással járó laparoszkópiás eljárás után a betegek 86 százaléka, a hagyományos műtét után 96 százaléka volt életben. Tavaly, amikor a magasabb kiújulási és halálozási arányok kiderültek, leállították a kutatást. Eredetileg 740 beteggel terveztek volna dolgozni.

A másik kutatás 2461 méhnyakrákos nő adatait elemezte, mindannyian radikális méheltávolításon estek át. Négy évvel a műtét után a minimális beavatkozással járó eljáráson átesettek 9,1, a hagyományos eljárással műtöttek 5,3 százaléka halt meg.