Szilvia
5 °C
16 °C

Afrikai nyomornegyedekből okosítják az önvezető autókat

2018.11.05. 13:04

Afrikai bádogvárosok lakói segítenek a mesterséges intelligencia fejlesztésében, hogy a nyugati nagyvárosokban majd nagyobb biztonsággal közlekedjenek azok, akik ezt megengedhetik maguknak. A globális techipar különös működéséről a BBC írt cikket a munka egy részét Kenyába kiszervező szilícium-völgyi céggel kapcsolatban. Mint a riport bemutatja, a Samasource, mely a Google-től a Microsoftig a legnagyobbaknak dolgozik, Nairobi legnagyobb nyomornegyede, Kibera lakóinak kínál munkát.

A kenyai alkalmazottak „klikkmunkásként” az önvezető autókat irányító mesterséges intelligencia fejlesztésében végeznek segédmunkát, az útmenti objektumok, parkoló autók, közlekedési táblák precízebb azonosítása, a pixelek pontosítása a feladatuk. Ezért napi 9 dollárt (kb. 2500 Ft) kapnak, ami sokkal jobb, mint a nyomornegyedben elérhető feketemunkák kétdolláros átlagbére, de a cégnek természetesen így is sokkal alacsonyabbak a bérköltségei. Ők azzal érvelnek, nem is lenne jó, ha többet fizetnének, mert – mondják – a magasabb bérek rosszul hatnának a helyi munkaerőpiacra és inflálhatnák a lakhatási költségeket.

A helyi lehetőségekhez képest a kenyai alkalmazottak szerencsésnek mondhatják magukat, igaz, az egész napos mechanikus klikkelgetés fárasztó, egészségtelen, ráadásul a mesterséges intelligencia fejlesztésével, amikor már nem lesz szükség ekkora emberi segítségre, előbb-utóbb feleslegessé válik. A Szilícium-völgy szerepe a harmadik világ nyomorgazdaságában ettől függetlenül is éppen eléggé összetett. Mint a Boing Boing cikke is kiemeli: bár a munkalehetőség a szerencsés keveseknek sokat jelent, száz hasonló cég is kevés lenne, hogy ezt társadalmi méretekben is érzékelni lehessen. És miközben a nyomornegyedekben élők az amerikai utcaképek előtt ülve olyan szolgáltatás tökéletesítésén dolgoznak, ami az ő helyi társadalmuk szempontjából meglehetősen irreleváns, a nekik relatíve sokat fizető globális cégek sokkal nagyobb hasznot hajtanak abból az általános adóelkerülési rendszerből, amit a nyugati cégekre jellemző Afrikában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?