Itt a bizonyíték a galaxisunk közepén lévő hatalmas fekete lyukra

2018.11.05. 08:58
Közzétették azt a meglehetősen látványos vizualizációt, ami laikusoknak is érzékelhetővé teszi a galaxisunk közepén lévő, gigantikus méretű fekete lyukat.

Hosszabb ideje feltételezik, hogy a Tejútrendszer közepén egy nagyon nagy tömegű fekete lyuk található, a Sagittarius-A* néven ismert központi égitest azonban természeténél fogva láthatatlan. Az újabb kutatások szerint azonban a központi fekete lyuk körül csillagközi gáz- és porfelhők keringenek hatalmas sebességgel, most először pedig sikerült is kimutatni az ezekből származó sugárzást. Ez erős indirekt bizonyítékot jelent a fekete lyukra vonatkozóan is.

A chilei Atacama-sivatagból az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) most a GRAVITY teleszkóppal, interferométerrel sikerült három, a Sagittarius-A* körül keringő fényes pontot azonosítania. A fény a feltételezések szerint a központi fekete lyuk körül a fénysebesség harmadával keringő felforrósodott gázok, valamint a mágneses mező interakciója okozza.

Az ESO most egy másfél perces vizualizációt is közzétett a galaxisunk közepéről, melyen a központi fekete lyukunktól alig egy fényévnyi távolságra keringőizzó gázok is jót láthatók:

A Tejútrendszer közepén lévő szupernehéz fekete lyuk környezetét magyar kutatók is tanulmányozzák, hipotézisük szerint ekörül akár több ezer további fekete lyuk is keringhet egy hatalmas korongba rendeződve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Személyi kölcsön