Jenő
-3 °C
6 °C

Lézerfénnyel üzenhetne a Föld E.T.-nek

2018.11.05. 11:09
Lényegében már most is rendelkezésre áll az a lézertechnológia, mellyel az emberiség felhívhatná magára az idegen civilizációk figyelmét – erről az MIT kutatói készítettek egy megvalósíthatósági tanulmányt. Azt nem vizsgálták, hogy ez valóban érdekünkben áll-e, de bemutatták, hogy hogyan lehetne akár 20 ezer fényévnyi távolságban is az eddigieknél hatékonyabban jelezni, hogy itt vagyunk.

A tanulmányt jegyző James Clark csillagász javaslata, hogy egy óriási lézersugárt irányítsunk az űrbe, akkorát, melynek infrasugárzása meghaladja a Nap energiáját. A szerző szerint ehhez elegendő lenne egy 1-2 MW erejű lézer, melyet egy nagyméretű, 30-45 méteres teleszkóp bocsátana ki. Állítása szerint egy ilyen lézersugár akár 20 ezer fényévnyi távolságból is észlelhető lenne, ha van valaki az adás másik végén.

Clark szerint ez már a mostani földi technológiával is lehetséges, vagy legalábbis nagyon közel vagyunk hozzá.

Komoly kihívás lenne, de nem lehetetlen

– mondta a csillagász projektről, melynek egyelőre csak az elvi lehetőségéről van szó. „A most épített lézer- és teleszkóptípusok már képesek olyan detektálható jelet produkálni, melyekből egy (földönkívüli) csillagász a napunkra vetett egyetlen pillantásból rögtön látná, hogy valami szokatlan dolog van a spektrumával. Azt nem tudom, hogy azonnal intelligens lényekre tippelne-e, de az biztos, hogy felkeltené a figyelmet.”

MIT-Alien-Beacon 0
Fotó: mit.edu

Az elgondolás implikálja, hogy az esetleges idegenek nagyjából a földi csillagászathoz és megfigyelési technikákhoz hasonló apparátussal rendelkezhetnek, sőt talán azt is, hogy a földi civilizációnak érdekében áll, hogy tudomást szerezzenek rólunk – mások, a sci-fi irodalom klasszikusai mellett például Stephen Hawking, arra figyelmeztettek, hogy életveszélyes lenne kapcsolatba lépnünk egy nálunk fejlettebb idegen civilizációval, hiszen könnyedén elpusztíthatnának minket.

A mostani technológia a kutató szerint már alkalmas lenne arra, hogy a közeli csillagrendszerekben, például a Naphoz legközelebbi csillag körül keringő Proxima Centauri B-ről, vagy a 40 fényévnyire lévő TRAPPIST-1 valamelyik bolygójáról észlelni lehessen. Az is elképzelhető azonban, hogy jóval nagyobb távolságból, akár 20 ezer fényévről is lehetne detektálni. A földi atmoszféra torzító hatása és az esetleges veszélyek (mi történik például, ha egy repülőgép átrepülne a sugáron) miatt még hatékonyabb és biztonságosabb lenne, ha a Hold másik oldaláról bocsátanák fel a sugarat – ez persze már nehezebb ügy, és komolyabb fejlesztést igényelne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?