Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Mosolygó arcot talált az űrben a NASA

potw1842a
2018.11.05. 16:48

Mosolygó arcra hasonlító galaxisformációt rögzített a Hubble űrteleszkóp. A NASA honlapjára kitett képen két sárga fényű égitest látható egy méregerős csilipaprikára emlékeztető fényív felett. A formáció egyesek szerint mosolygó arcot rajzolt a csillagok közé.

A fényív a NASA szerint egy galaxis, melynek alakját egy nagy tömegű gravitációs forrás eldeformálta és megnyújtotta.

Az alsó, íves galaxis alakja jellemzően egy gravitációs lencsehatás alatt álló galaxis alakja. Fénye a hozzánk vezető úton elhaladt egy nagy tömegű objektum közelében, emiatt tűnik deformáltnak és nyújtottnak a formája

– közölte a NASA. A mosolygó arc az SDSS J0952+3434 galaxishalmazban található, a felvételt a Hubble WFC3-as kamerája készítette, miközben arra kereste a választ, hogyan születnek a csillagok.

A WFC3 minden eddiginél nagyobb felbontásban képes látni a távoli galaxisokat: elég nagyban ahhoz, hogy meghatározza a galaxisok helyét és tanulmányozza a benne lévő csillagformációkat.

(MTI)

(Borítókép:  ESA/Hubble & NASA; Acknowledgment: Judy Schmidt (geckzilla) )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?