Jenő
-2 °C
6 °C

A bitcoinbányászat kétszer annyi energiát emészt fel, mint az aranyé

2018-10-30T113348Z 412447369 RC1FEA546CA0 RTRMADP 3 BRITAIN-CRYP
2018.11.06. 13:53
Mi is többször írtunk már arról, hogy okoz valós környezetpusztítást a virtuális pénzcsinálás: a bitcoin és társainak előállítása annyira energiaigényes folyamat, hogy több áram megy el erre, mint amekkora a legtöbb ország egész éves fogyasztása. Egy új kutatás azt mutatja meg, hogy az egységnyi kriptovaluták kitermelése sokkal többe kerül, mint a valódi fémeké.

A bitcoin árfolyama nagyot esett a csúcsidőszakhoz képest, a zuhanás óta nagyjából stabilizálódó virtuális, államfüggetlen valuta előállítására pedig így arányosan még több áram megy el. Ezt számszerűsítette egy új kutatás: eszerint egy dollárnyi bitcoin kitermelése durván kétszer annyi energiát emészt fel, mint az azonos értékű rézé vagy aranyé.

A Cincinnatiben működő Oak Ridge Institute kutatói szerint 1 dollár bitcoin kitermelése 17 megajoule energiába kerül, míg az aranyé például csak öt megajoule. Más kriptovaluták nem ennyire energiaigényesek: az ethereum 7 MJ-t „fogyaszt”, annyit, mint a valódi nemesfémek közül a platina – írja a Guardian.

A kriptovaluták „bányászata” nagyon leegyszerűsítve az a folyamat, melyen keresztül az egész rendszer alapjául szolgáló blockchaint szabályozzák és hitelesítik. Ez hatalmas mesterséges energiaigénnyel jár, a kriptovaluták bányászai lényegében egy energiapazarlási versenyben vesznek részt, hogy a csatasorba állított számítógépeik hatalmas mennyiségű (másodpercenként akár kvintilliós nagyságrendű, azaz 1030) aritmetikai számítást végezzenek el: a „győztes” jutalma, hogy ők verifikálják a megelőző percek összes tranzakcióját.

Korábbi számítások szerint a bitcoinbányászat környezetterhelése egymillió transzatlanti repülőjárat szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

(Borítókép: Dado Ruvic / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?