Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A szélerőművek az új csúcsragadozók

2018.11.06. 09:50

A szélerőművek közeléből, hogy ne kaszabolják le őket a lapátok, eltűntek a ragadozó madarak.  Ha pedig nincs otthon a macska, cincognak az egerek, illetve ebben az esetben a toroklebenyes gyíkok, akik önfeledten lebegtetik a lebenyüket, hiszen az erőműveknek köszönhetően legfőbb ellenségeiktől szabadultak meg – az agámafélék közé tartozó hüllők annyira felbátorodtak, hogy azóta már az embert is közelebb engedik magukhoz.

Ez egy, a The Independentben ismertetett indiai példa bangalorei kutatóktól, de a jelenség máshol is megfigyelhető. Hogy a zöld alternatívaként egyébként környezetbarátnak minősülő szélenergia hasznosítása a madarak szempontjából életveszélyes, ismert tény, ennek a tágabb ökoszisztémára gyakorolt áttételes hatása  azonban   kevésbé. A mostani megfigyelés azt támasztja alá, hogy a lapátok miatt elpusztuló madarakon kívül az erőműveknek nem elhanyagolható szerepe van a többi egyed magatartásváltozásában is: a madarak egy idő után elköltözhetnek az erőművek közeléből, és akár a migrációs útvonalak is megváltozhatnak.

A kutatók a jelenséget úgy írják le, mintha a levegő eddigi urai fölött megjelent volna egy új csúcsragadozó – mégpedig a szélerőművek. Az új hierarchia hatása az egész táplálékláncon végiggyűrűzik, ennek köszönhető a gyíkok elszaporodása is az erőművek környékén Indiában.

A fejlemény dilemmát jelent a környezetvédőknek és az elkötelezett kutatóknak: miközben a szélerőművek a fosszilis energia egyik legfontosabb alternatíváját jelentik, maguk is bírnak káros környezeti hatásokkal. A szakemberek többsége leginkább az új szélparkok elhelyezésénél szeretne komolyabb ökológiai hatásvizsgálatokat, többek között azt kívánják elérni, hogy fokozottan figyeljenek a vándormadarak útvonalaira.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?