A világ legmagasabban fekvő településének lakóit vizsgálja egy kutatócsoport

2018.11.06. 16:41
A világ legmagasabban fekvő településének lakóit vizsgálja egy kutatócsoport, az orvosok az emberi szervezet alkalmazkodási képességeinek határait akarja megismerni.

A 14 francia és olasz tudós Január végén indul az egy hónapos tanulmányútra Peruba. Az Andokban 5100 méteres magasságban lévő La Rinconada a világ legmagasabban fekvő állandó települése.

Általában úgy vélik, nem lehetséges életvitelszerűen ötezer méter felett tartózkodni, ezt azonban cáfolja a perui város lakossága

– mondták az MTI által idézett kutatók a sajtótájékoztatón. A perui városban mégis több mint 50 ezren élnek szélsőséges éghajlati viszonyok között. A lakosok jó része a közeli aranybányában dolgozik.

A népesség jelentős része azonban nehezen viseli az oxigén hiányát, az emiatt kialakult betegségeket akarja kideríteni és meggyógyítani az orvoscsoport. Az Expédition 5300 tagjai a kutatás egy hónapja alatt elsőként végzik el a város lakosságának alapos genetikai, biológiai, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatát. Azt remélik, az epigenetika területén is új ismeretekre tesznek szert, azaz felderítik, hogyan befolyásolhatják a környezeti tényezők a gének kifejeződését.  • Hírek
  • Bankszámla