Jenő
-2 °C
6 °C

A világ legmagasabban fekvő településének lakóit vizsgálja egy kutatócsoport

2018.11.06. 16:41
A világ legmagasabban fekvő településének lakóit vizsgálja egy kutatócsoport, az orvosok az emberi szervezet alkalmazkodási képességeinek határait akarja megismerni.

A 14 francia és olasz tudós Január végén indul az egy hónapos tanulmányútra Peruba. Az Andokban 5100 méteres magasságban lévő La Rinconada a világ legmagasabban fekvő állandó települése.

Általában úgy vélik, nem lehetséges életvitelszerűen ötezer méter felett tartózkodni, ezt azonban cáfolja a perui város lakossága

– mondták az MTI által idézett kutatók a sajtótájékoztatón. A perui városban mégis több mint 50 ezren élnek szélsőséges éghajlati viszonyok között. A lakosok jó része a közeli aranybányában dolgozik.

A népesség jelentős része azonban nehezen viseli az oxigén hiányát, az emiatt kialakult betegségeket akarja kideríteni és meggyógyítani az orvoscsoport. Az Expédition 5300 tagjai a kutatás egy hónapja alatt elsőként végzik el a város lakosságának alapos genetikai, biológiai, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatát. Azt remélik, az epigenetika területén is új ismeretekre tesznek szert, azaz felderítik, hogyan befolyásolhatják a környezeti tényezők a gének kifejeződését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?