Aliz
6 °C
14 °C

Jönnek az alakváltó transformers robotok

2018.11.06. 15:48
Moduláris, a környezetéhez intelligensen alkalmazkodó, saját alakját annak megfelelően átalakító robotot fejlesztettek ki amerikai kutatók.

Egyelőre csak egy háztartási jellegű prototípus létezik, de a benne rejlő potenciált valamennyire már ez alapján is lehet érezni: a különálló kis részegységek alkotta robot a helyzet és a feladat jellege szerint képes új módon összerakni magát, hogy a legmegfelelőbb alakban birkózzon meg egy lépcsőfeljáróval, férkőzzön be egy szűk résbe vagy legyen képes elszállítani egy nálánál nagyobb dobozt.

Moduláris robotok idáig is léteztek, de ez a mostani a kamerájának, digitális térképezési eljárásának és megfelelő elemzési képességeinek köszönhetően jól átlátja környezetét, és arra van programozva, hogy önállóan kitalálja a megoldást a feladat kivitelezésére. A minden irányba mozgásképes egységek mágnessel kapcsolódnak össze, tetszőleges alakot kölcsönözve a robotnak. Egyelőre nem túl gyors és vannak hiányosságai, de a fejlesztők szerint a jövőben a technológiát jól lehet majd használni például mentőakciókban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?