Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Jönnek az alakváltó transformers robotok

2018.11.06. 15:48
Moduláris, a környezetéhez intelligensen alkalmazkodó, saját alakját annak megfelelően átalakító robotot fejlesztettek ki amerikai kutatók.

Egyelőre csak egy háztartási jellegű prototípus létezik, de a benne rejlő potenciált valamennyire már ez alapján is lehet érezni: a különálló kis részegységek alkotta robot a helyzet és a feladat jellege szerint képes új módon összerakni magát, hogy a legmegfelelőbb alakban birkózzon meg egy lépcsőfeljáróval, férkőzzön be egy szűk résbe vagy legyen képes elszállítani egy nálánál nagyobb dobozt.

Moduláris robotok idáig is léteztek, de ez a mostani a kamerájának, digitális térképezési eljárásának és megfelelő elemzési képességeinek köszönhetően jól átlátja környezetét, és arra van programozva, hogy önállóan kitalálja a megoldást a feladat kivitelezésére. A minden irányba mozgásképes egységek mágnessel kapcsolódnak össze, tetszőleges alakot kölcsönözve a robotnak. Egyelőre nem túl gyors és vannak hiányosságai, de a fejlesztők szerint a jövőben a technológiát jól lehet majd használni például mentőakciókban.