Aliz
6 °C
14 °C

Krisztus korabeli alkohol került elő egy kínai sírból

2018.11.06. 14:37
Több mint kétezer éves alkoholt találtak kínai régészek egy bronzedényben. Az óbor a Nyugati Han-dinasztia korából származó sírból került elő.

Az archeológusok kedden öntötték át az italt egy mérőedénybe. A három és fél liternyi folyadék színe áttetsző sárga, és gazdag boros aromája van – írja az MTI a helyi források alapján. A leleltre további laboratóriumi vizsgálatok várnak, meg akarják állapítani, hogy milyen összetevői vannak az italnak.

A sír a Kr. e 202. és Kr. u. 8. közötti időszakból származik.  A 210 négyzetméteres területen épült síremlékből számos színes, festett kerámiaedény és bronz műtárgy került elő, és a sírban elhelyezett ember maradványait is jó állapotban találták meg a régészek.

Korábban hasonló korú rizsbort is találtak már egy kínai archeológiai feltáráson. A rizsből vagy cirokból készült alkohol az ősi Kínában fontos szerepet játszott a ceremóniákban és áldozati rituálékban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?