Jenő
-2 °C
6 °C

A gyerekeknek többet árt a mandulaműtét, mint használ

2018.11.07. 11:07
Legtöbbször felesleges a gyerekkori mandulaműtét, sőt, a legtöbb gyereknek valószínűleg többet árt, mint használ – állapítja meg egy friss brit kutatás.

A Birminghami Egyetem nagyszabású kutatásába n több mint 1,6 millió gyerek adatait elemezték, és az eredmények szerint 8 mandulaműtött gyerek közül alig egynél volt valójában indokolt az operáció.

A gyerekkori mandulaműtét szükségessége régóta megosztja az egészségügyi szakmát és a szélesebb közvéleményt, Amerikában és Nyugat-Európában mindenesetre „hagyomány”, hogy könnyen kikapják a mandulát, noha a manduláknak kisgyermekkorban nagy szerepe van az immunrendszer megerősítésében is.

A mostani brit kutatás arra mutatott rá, hogy az egészségügyi irányelvekben foglaltakhoz képest jóval több gyereknek veszik ki a manduláját a szigetországban is. Ez évente 32500 felesleges mandulaműtétet jelent, a protokoll szerint ugyanis ez a gyerekeknél csak akkor lenne indokolt, ha egy év alatt hétnél több, vagy például három egymást követő évben évente három dokumentált, kivizsgált torokgyulladáson esett volna át. Ilyen gyakori torokgyulladása azonban a műtött gyerekek alig 11,7 százalékának volt csak.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek az irányelvekben előírtnál kevesebb torokgyulladása van évente, nem jelent előnyt a mandulaműtét, mivel a torokgyulladások maguktól is ritkábbá válnak a későbbi években

– idézi az MTI Tom Marshallt, az egyetem professzorát.

A gyerekeknek talán többet árt, mint használ a mandula kivétele. Azt találtuk, hogy még a súlyos torokgyulladásoktól gyakran szenvedő gyerekeknek is csak töredéke esik át mandulaműtéten, kétséges tehát, hogy az operáció valóban használt-e valaha a gyerekeknek

– mutatott rá az orvosprofesszor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?