Ödön
1 °C
11 °C

Ha nem fizet a Flickrnek, el fogja veszíteni a fényképeit

2018.11.07. 10:21
A tavasszal új tulajdonoshoz került Flickr megváltoztatja az eddigi, alapvetően ingyenes működési modelljét, a jövőben már csak előfizetéssel lehet majd kvázi végtelen mennyiségű képet tárolni az oldalon. Az ingyenes használók februártól legfeljebb 1000 fotót vagy videót tárolhatnak az oldalon, a többit, ha nem fizetnek elő, a Flickr törölni fogja.

A Flickr-t áprilisban vásárolta fel a Yahoo-tól a SmugMug nevű cég, és már akkor is sejthető volt, hogy ez azt jelenti, egyre inkább az előfizetőses rendszer felé megy el a fotómegosztó szolgáltatás. Mint akkor írtuk, a Flickr ingyenes modelljét leginkább az kezdte ki, hogy a képmegosztás, a fotók online tárolása mára elavult üzleti modellé vált. Miközben a Google szerverein már korlátlan mennyiségben tárolhatjuk a jó minőségű fotókat, a web vizuális nagyágyúi – az Instagram, a Snapchat és a Facebook – a „történetmesélés” irányába mozdultak el.

A Flickr-en idáig 1 Tb-nyi fotót és videót lehetett tárolni, ami egy magánembernek szinte a végtelennel volt egyenlő, hiszen ez több százezer fotót jelent. A cég azonban most bejelentette, hogy ennek hamarosan vége lesz: februártól az oldalt ingyenesen használók már csak 1000 fotót vagy videót tárolhatnak.

Ha nem fizetnek elő, a többit a Flickr egyszerűen törölni fogja.

A változást hivatalosan azzal indokolják, hogy szerintük a Flickr alapvetően a „közösségépítésről”, a képek megosztásáról, a fotózás szerelmesei közötti interakciókról és más ilyen magasztos dolgokról kíván szólni, a csúnya felhasználók egy része azonban képes volt pőre tárolásra használni az oldalt. A mezei felhasználók mellett a változás azoknak a blogoknak, hírleveleknek is problémát jelenthet, melyek szintén a Flickren tárolták a képeiket – ha nem fizetnek, az ő fiókjaikat is radikálisan zsugorítani fogják februártól, az adott posztokban így a képek helyén csak fehér foltok jelennek majd meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?