Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Mindenkiről mindent: Kína járásfelismerő kamerákkal kísérletezik

2018.11.07. 11:02
Az Európát idáig is sötét disztópiákra emlékeztető kínai totális megfigyelőállam továbblép az arcfelismerő rendszereken: a hatóságok már elkezdték alkalmazni azt az új megfigyelési eszközt, ami az emberek járásából képes azonosítani az embereket.

A „testtartás-felismerésnek” nevezett technológiát már használja a pekingi és sanghaji utcákon a rendőrség. A szoftver a testalakból és a járásból azonosítja az embereket, akár hátulról is. Bár a legtöbb ember számára ez elég hihetetlenül hangzik, azt állítják, akár 50 méter távolságból is be lehet azonosítani valakit ennyiből.

A technológiának még vannak korlátai. Egyelőre csak 93 százalékos biztonsággal dolgozik, és nem valós időben: egy órára van szüksége, hogy a feltöltött mozgóképes adatokból meghatározza a személyt. Ehhez viszont a közönséges, most forgalomban lévő utcai kamerák is elégségesek, és nem kellenek azok a nagy felbontású, közeli felvételek, amelyeket az arcfelismerő szoftverek igényelnek. Ráadásul itt akkor is beazonosítható valaki, ha eltakarja az arcát, sőt: a testtartás, testmozgás állítólag annyira egyedi, hogy mesterséges sántikálással, görnyedt mozgással, hülye járással sem lehet átverni a szoftvert.

A fejlesztő  Watrix nevű vállalat mögött ott áll a kínai tudományos akadémia, és bár piaci termékről van szó, a fő megrendelők a kínai hatóságok.

Megállíthatatlan trend a biometrikus felismerés használata a társadalmi stabilitás fenntartásához és a társadalom menedzseléséhez. Ez egy óriási üzlet

fűzi hozzá ehhez az ideológiailag képzett kínai kommentátor.

Az ország muszlimtöbbségű északnyugati részén, a 21. századi totális megfigyelés mintatartományának számító Hszincsian-Ujgurban a helyi hatóságok máris élénken érdeklődnek a lehetőség iránt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?