Most is megpróbáltak az oroszok beavatkozni az amerikai választásokba a Facebook szerint

2018.11.07. 08:54
115, az amerikai félidős választásokba összehangoltan beavatkozni próbáló Facebook- és Instagram-oldalt tette elérhetetlenné mark Zuckerberg birodalma hétfőn. A Facebook azóta tett újabb bejelentése szerint az oldalak a jelek szerint orosz kötődésűek,. Ugyanaz a moszkvai hátterű Internet Research Agency (IRA) állhat mögöttük, mint Trump megválasztásakor.

2016 óta az orosz netes befolyásolási akciók az amerikai és a világpolitika fő fókuszában vannak; a konkrét tettesektől és megbízóiktól függetlenül egyértelmű, hogy a kiberháború már rég nem valami távoli sci-fi, itt van velünk, és a cicás posztok és ételfotók melegágyában burjánzva átszövi az egész közéletet.

A mostani félidős amerikai választások előtt azonban elmaradt a rettegett nagy támadás. Ezt az egyébként oroszokra gyanakvó kommentátorok hajlamosak voltak úgy értelmezni, hogy Moszkva nem akarja ellőni a puskaporát, biztos a 2020-as elnökválasztásra készülnek. Nagy bomba továbbra sincs, de a Facebook közvetlenül a választások előtt bejelentette, hogy ezúttal is detektáltak egy gyanús, összehangoltnak tűnő, választásbefolyásoló akciót, és ennek keretében 100-nál több oldalt lőttek le.

Ehhez most hozzátették azt, amit idáig is sokan gyanítottak, és amire igazán kíváncsiak voltak: ezúttal is orosz hátterű oldalakról van szó. Erről egy, aaz Internet Research Agency-hoz (IRA) közel álló oldal tett közzé kvázi beismerést, amikor egy olyan listát publikáltak az általuk létrehozott Insta-oldalakról, amik közül egy csomót éppen gyanúsnak minősített a Facebook. Az IRA az az orosz nemzetbiztonsággal kapcsolatba hozott cég, mely a gyanú szerint netes manipulációkkal a legtöbbet tette azért, hogy az amerikai közvéleményt számára kívánatos irányba terelje.

A Facebook most már az IRA-hoz kötött listán szereplő összes oldalt lelőtte, de a nyilvános közlemények nagyon általános: sem az nem derül ki, hogy pontosan milyen összehangolt akcióról van szó, és az orosz szálra sem hoznak egyelőre semmilyen bizonyítékot.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM