Ödön
2 °C
11 °C

Most is megpróbáltak az oroszok beavatkozni az amerikai választásokba a Facebook szerint

2018.11.07. 08:54
115, az amerikai félidős választásokba összehangoltan beavatkozni próbáló Facebook- és Instagram-oldalt tette elérhetetlenné mark Zuckerberg birodalma hétfőn. A Facebook azóta tett újabb bejelentése szerint az oldalak a jelek szerint orosz kötődésűek,. Ugyanaz a moszkvai hátterű Internet Research Agency (IRA) állhat mögöttük, mint Trump megválasztásakor.

2016 óta az orosz netes befolyásolási akciók az amerikai és a világpolitika fő fókuszában vannak; a konkrét tettesektől és megbízóiktól függetlenül egyértelmű, hogy a kiberháború már rég nem valami távoli sci-fi, itt van velünk, és a cicás posztok és ételfotók melegágyában burjánzva átszövi az egész közéletet.

A mostani félidős amerikai választások előtt azonban elmaradt a rettegett nagy támadás. Ezt az egyébként oroszokra gyanakvó kommentátorok hajlamosak voltak úgy értelmezni, hogy Moszkva nem akarja ellőni a puskaporát, biztos a 2020-as elnökválasztásra készülnek. Nagy bomba továbbra sincs, de a Facebook közvetlenül a választások előtt bejelentette, hogy ezúttal is detektáltak egy gyanús, összehangoltnak tűnő, választásbefolyásoló akciót, és ennek keretében 100-nál több oldalt lőttek le.

Ehhez most hozzátették azt, amit idáig is sokan gyanítottak, és amire igazán kíváncsiak voltak: ezúttal is orosz hátterű oldalakról van szó. Erről egy, aaz Internet Research Agency-hoz (IRA) közel álló oldal tett közzé kvázi beismerést, amikor egy olyan listát publikáltak az általuk létrehozott Insta-oldalakról, amik közül egy csomót éppen gyanúsnak minősített a Facebook. Az IRA az az orosz nemzetbiztonsággal kapcsolatba hozott cég, mely a gyanú szerint netes manipulációkkal a legtöbbet tette azért, hogy az amerikai közvéleményt számára kívánatos irányba terelje.

A Facebook most már az IRA-hoz kötött listán szereplő összes oldalt lelőtte, de a nyilvános közlemények nagyon általános: sem az nem derül ki, hogy pontosan milyen összehangolt akcióról van szó, és az orosz szálra sem hoznak egyelőre semmilyen bizonyítékot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?