Aliz
6 °C
14 °C

A babák nem úgy nevetnek mint az emberek, hanem mint a csimpánzok

GettyImages-3096800
2018.11.08. 15:13

Egy kis csiki, kukucs, hülye fintor, végső esetben a babák elleni csodafegyver, a kegyelmet nem ismerő hasbrummogtatás, és kifinomult humorérzékünk végre elnyeri jutalmát az értő közönségtől, akiknek szerencsére minden vicc új. Az embergyerek három-négy hónapos korban jut el a testi-lelki fejődésnek arra a szintjére, hogy még a legunalmasabb nagybácsi is zseniális standupkirálynak érezheti magát.

A babarötyögés természetével végre halálosan komoly tudományos kutatás is foglalkozik. Az amszterdami egyetem pszichológuscsapatának munkája többeknek valószínűleg álommenőnek hangozhat. A kutatók 44, három hónap és másfél év közötti baba nevetését hallgatták és tanulmányozták módszeresen. Leginkább az érdekelte őket, hogy milyen a babák nevetése ki- és belégzés közben. Ez a kettősség önmagában érdekes, a felnőtt ember ugyanis gyakorlatilag csak kilégzés közben tud természetes módon nevetni, a babák viszont, mint azt most pontosan dokumentálták, mindkét légzési fázisban rötyögnek.

Ebből ugye ilyesmi lesz:

És akkor most hallgassunk meg egy vihogó gorillát és egy kiscsimpánzt:

Az embergyerekek nevetése hasonlít a főemlősökéhez, a hangképzés szempontjából valójában közelebb is van hozzájuk, mint a felnőtt emberekéhez. Ennek pontos oka még nem ismert, de feltételezhető, hogy a közös evolúciós gyökerekhez van köze. A kutatás szerint a babák fokozatosan hagyják el a belégzéses nevetést, és ez időben nagyjából egybeesik a beszédhangképzés fejlődésével. Emiatt a kutatók azt gyanítják, hogy a kettő között összefüggés lehet: a babák valamiképp az emberi nyelvhez igazítják a nevetésüket is.

(Borítókép: Dr Vera Gatch, Mae nevű bébi csimpánzt tartja a kezében 1966 január 11-én. Fotó: Harry Benson/Express/Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?