Gyöngyi
4 °C
13 °C

A világ legrégibb figuratív barlangrajzait fedezték fel Indonéziában

2018.11.08. 08:53
Egy borneói barlangban a világ legrégebbi figuratív rajzait találták meg ausztrál és indonéz régészek. A vöröses-narancsos színű, állatszerű alakot ábrázoló rajzok legalább 40 ezer évesek.

Léteznek jóval korábbról származó rajzok is, de azok csupán szimbólumokat ábrázolnak. Norvég kutatók szeptemberben számoltak be a valószínűleg legrégebbi emberi rajzokról, ők egy dél-afrikai barlangban hashtagre emlékeztető, okkerszínű vonalakból álló mintát fedeztek fel egy kövön. Ez a rajz 73 ezer éve keletkezett.

borneo all 16x9
Fotó: LUC-HENRI FAGE

A borneói mészkőbarlangokban lévő fali képek már több mint húsz éve ismertek, eddig azonban nem tudták meghatározni a korukat. Az ausztrál Griffith Egyetem kutatói a több ezernyi képet több keletkezési fázisba sorolják: a legrégebbiek a Lubang Jeriji Saléh nevű barlangban talált, 40 ezer éve készült vöröses-narancsos állatrajzok és a kézkörvonalak. Az egyik körberajzolt kéz a kutatók szerint 51 800 éve keletkezett – írja az MTI.

Jóval fiatalabbak az eperszínű rajzok, ezek korát a kutatók 20-21 ezer évesre becsülik. Ezeknél kulturális változás is megfigyelhető: az eperszínnel készült festmények már nem állatokat ábrázolnak, hanem az emberi életet. A harmadik fázisban a barlangrajzok készítői jóval több fekete színt használtak, és alakokat, hajókat és geometrikus mintákat rajzoltak. A kutatók a Nature-ben mutatták be eredményeiket.