Aliz
6 °C
14 °C

A világ legrégibb figuratív barlangrajzait fedezték fel Indonéziában

2018.11.08. 08:53
Egy borneói barlangban a világ legrégebbi figuratív rajzait találták meg ausztrál és indonéz régészek. A vöröses-narancsos színű, állatszerű alakot ábrázoló rajzok legalább 40 ezer évesek.

Léteznek jóval korábbról származó rajzok is, de azok csupán szimbólumokat ábrázolnak. Norvég kutatók szeptemberben számoltak be a valószínűleg legrégebbi emberi rajzokról, ők egy dél-afrikai barlangban hashtagre emlékeztető, okkerszínű vonalakból álló mintát fedeztek fel egy kövön. Ez a rajz 73 ezer éve keletkezett.

borneo all 16x9
Fotó: LUC-HENRI FAGE

A borneói mészkőbarlangokban lévő fali képek már több mint húsz éve ismertek, eddig azonban nem tudták meghatározni a korukat. Az ausztrál Griffith Egyetem kutatói a több ezernyi képet több keletkezési fázisba sorolják: a legrégebbiek a Lubang Jeriji Saléh nevű barlangban talált, 40 ezer éve készült vöröses-narancsos állatrajzok és a kézkörvonalak. Az egyik körberajzolt kéz a kutatók szerint 51 800 éve keletkezett – írja az MTI.

Jóval fiatalabbak az eperszínű rajzok, ezek korát a kutatók 20-21 ezer évesre becsülik. Ezeknél kulturális változás is megfigyelhető: az eperszínnel készült festmények már nem állatokat ábrázolnak, hanem az emberi életet. A harmadik fázisban a barlangrajzok készítői jóval több fekete színt használtak, és alakokat, hajókat és geometrikus mintákat rajzoltak. A kutatók a Nature-ben mutatták be eredményeiket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?