Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Amazónia nem tudja tartani a lépést a klímaváltozással

2018.11.08. 11:46
A klímaváltozás az erdőirtásoktól függetlenül önmagában is súlyos károkat okoz az amazóniai esőerdőben egy új kutatás szerint. A szárazság és a melegedés miatt sok fafajta tűnik el a Föld tüdejéből, csökken a diverzitás, és az esőerdő nem képes elegendő új fával pótolni a veszteséget.

Az ökológusok a nyolcvanas évekig visszamenőleg gyűjtöttek részletes adatokat Amazónia száz különböző pontjáról, hogy értékeljék a növényzet összetételének változásait. Ezek azok a még érintetlen részek, ahová egyelőre nem ért el a szándékos pusztítás, itt még sem az egyébként nagy térségekre kiterjedő brazil szójaipar, sem a világ növekvő marhahúsigényét kielégítő óriásfarmok, sem a bányák miatt nincs erdőirtás, így elvileg a bolygó legfontosabb vegetációs tartalékáról van szó: Amazónia a Föld esőerdeinek közel felét jelenti.

A Global Change Biology-ban megjelent tanulmány azonban azt mutatja meg, hogy még ezeken a területeken is súlyos károkat szenved el az esőerdő a klímaváltozás miatt. A növekvő szárazság és az itt is emelkedő átlaghőmérséklet miatt a nagyobb nedvességigényű fajok egyre inkább megritkulnak. Ez azt is jelenti, hogy szükségszerűen csökken az esőerdő sokszínűsége.

A megváltozó klíma más fafajoknak ugyanakkor kedvező lehet, a nagyobb CO2-mennyiség például általában kedvez a magasabb fáknak. A kutatók azonban azt észlelték, hogy a „kedvezményezett” fák nem tudnak olyan ütemben terjedni, ahogy mások pusztulnak, az esőerdő nem képes olyan gyors rekonstrukcióra, ami a korábbi állapot megmaradásához szükséges lenne.

Az adatok azt mutatják, hogy az utóbbi évtizedekben az Amazonas medencéjét sújtó szárazságnak súlyos következményei vannak az erdő összetételére. A szárazság által legveszélyeztetettebb fafajok magasabb mortalitását nem egyenlíti ki a szárazabb körülményekhez jobban alkalmazkodó fajok növekedése

idézi az Independent a kutatást vezető Adriane Esquivel Muelbertet.