Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sertészselatin miatt nem oltatják be gyerekeiket a muszlim szülők Indonéziában

2018.11.08. 12:37
Tömegesen tagadják meg a kötelező kanyaró és rubeóla elleni védőoltások beadását a gyerekeiknek a szülők Indonézia konzervatívabb tartományaiban, mert úgy gondolják, az oltóanyag nem felel meg az Iszlám előírásainak.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO 2020-ra globálisan teljesen ki akarja irtani a himlőt és a rubeólát, ennek érdekében a világ több országában hatékonyabb oltókampányokba kezdtek. Indonéziában is egy újfajta, a két vírus ellen egyaránt hatékony kombinált oltást vezettek be, a kezdeti sikerek után azonban egyre több tartományban tömegével tagadják meg a szülők az oltást, inkább otthon tartják a gyerekeiket, csak ne oltsák be őket – írja a Science.

Az ország egyik legszegényebb tartományában, Acehben, ahol az iszlám saría is érvényben van, a célcsoport mindössze 8 százaléka kapta meg időben az oltást, és ennek máris láthatók a következményei: a megbetegedett gyerekek mellett több vetélés és születési rendellenesség tapasztalható. A tömegesen megnyilvánuló oltásellenességnek vallási oka van: az oltóanyag sok más antivirális készítményhez hasonlóan sertésből származó anyagot is tartalmaz, amit az iszlám alapesetben tisztátalannak tart. Ehhez a kanyaró-rubeóla oltáshoz például egy trypsin nevű, sertés eredetű enzimet használtak,  stabilizátornak pedig  a sertésbőrből készülő zselatint.

A szülők azután kezdték elutasítani az oltást, hogy egy helyi ulama, iszlám vallási tanács, aggodalmának adott hangot, hogy az oltóanyag nem halal, vagyis vallási szempontból nem tiszta. Bár más iszlám testületek a minisztérium nyomására később így is megengedhetőnek tartották az oltás beadását, vidéki területeken így is nagy az ellenzés. Több más muszlim országban az oltóanyagokat hidrolízissel teszik vallásilag tisztává, a kémiai folyamat ugyanis vallási jogi szempontból már rendben lévő anyagot eredményez, de a sertésvegyület-mentes halal oltás kifejlesztése is tervben van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?