Aliz
6 °C
14 °C

Újra kellett indítani a Nemzetközi Űrállomás számítógépét

iss052e004331 large
2018.11.08. 13:41

Újraindítás után helyreállt a Nemzetközi Űrállomás orosz modulja meghibásodott központi számítógépe. A Roszkoszmosz kedden jelentette be, hogy a Zvezda egyik komputerénél üzemzavar lépett fel, bár hozzátették, hogy ez nem jelent veszélyt az állomás működésére.

A komputert azért kellett újraindítani, mert csak így lehetett szavatolni a Progressz teherűrhajó novemberi üzembiztos csatlakozását – írja az MTI.

A hír azért keltett a szokottnál nagyobb érdeklődést, mert október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra indított Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor. A Roszkoszmosz szerint a balesetet emberi hiba okozta, a hordozórakétának az első és a második fokozat szétválását jelző szenzora meghibásodott, amikor Bajkonurban összeszerelték.

(Borítókép: A Zvezda modul belseje egy 2017-es fotón - fotó: NASA)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?