Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Újra kellett indítani a Nemzetközi Űrállomás számítógépét

iss052e004331 large
2018.11.08. 13:41

Újraindítás után helyreállt a Nemzetközi Űrállomás orosz modulja meghibásodott központi számítógépe. A Roszkoszmosz kedden jelentette be, hogy a Zvezda egyik komputerénél üzemzavar lépett fel, bár hozzátették, hogy ez nem jelent veszélyt az állomás működésére.

A komputert azért kellett újraindítani, mert csak így lehetett szavatolni a Progressz teherűrhajó novemberi üzembiztos csatlakozását – írja az MTI.

A hír azért keltett a szokottnál nagyobb érdeklődést, mert október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra indított Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor. A Roszkoszmosz szerint a balesetet emberi hiba okozta, a hordozórakétának az első és a második fokozat szétválását jelző szenzora meghibásodott, amikor Bajkonurban összeszerelték.

(Borítókép: A Zvezda modul belseje egy 2017-es fotón - fotó: NASA)