Jenő
-3 °C
6 °C

Nem biztos, hogy olyan jó a gofris és a csirkés ízű e-cigi

063 462428120
2018.11.09. 10:29
A legfőbb amerikai egészségügyi hatóság, az FDA azt tervezi, hogy az Egyesült Államokban kitiltsák az epres és a többi ízesített e-cigit a boltokból és a benzinkutatkról. A tiltást a tinédzserek védelmével indokolják.

Az FDA év elején kezdett intenzív kampányba, mert az ízesített e-cigik a felmérések szerint szinte járványszerűen terjednek a tinédzserek és a fiatalok között. Az e-cigik megítélése évek óta nagy vitákat vált ki az egészségügyi szakmán belül és a gyártók között. Utóbbiak többnyire arra hivatkoznak, hogy az e-cigaretták kevésbé kártékonyak és megfelelő helyettesítők a leszokásban. Szerintük ugyanezért indokolt az ízesített termékek forgalmazása is, hiszen még mindig jobb, ha ezeket szívják, mint ha a hagyományos cigiket. 

Az utóbbi időben azonban egyre több átfogó tanulmány mutatja ki, hogy az e-cigik veszélyesebbek, mint korábban tűnt. A rák és a szívroham kockázatát is növelhetik, és már fiatal korban is problémákat okozhatnak. Különösen problematikusak az ízesített verziók, mert ezek marketingje sokszor kifejezetten a legfiatalabbakat célozza meg. Hagyományos ízek mellett így terjed például Amerikában a mangós, sőt, a gofris, a jégkrémes és a csirkés ízesítésű cigi is.

A tervezet részleteit jövő héten hozzák nyilvánosságra a New York Times értesülései szerint. Azt már most lehet tudni, hogy a mentolos e-cigiket kiveszik a szabályozás alól, azokat továbbra is lehet majd forgalmazni, mert attól tartanak, máskülönben a mentolrajongók visszaszoknának a hagyományos dohánytermékekre. A többi ízesített izét az FDA az üzletekből és a benzinkutatokról akarja kitiltani. Az online forgalmazás maradhat, de itt is szigorúbb ellenőrzést várnak el, hogy valóban csak nagykorúak vásárolhassanak.

(Borítókép: E-cigit szívó fiatalok a kaliforniai San Rafaelben. Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?