Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Hatalmas cápakeltetőt találtak Írország mellett

2018.11.09. 18:50

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban, mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra hidegvízű korallzátonyok térségében, a szakemberek szerint ez a legnagyobb cápakeltető ír tengeri területeken.

700 méter mélyen több ezer petezsákot fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét. A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható a cápapeték körül. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben.

A nyári expedíció idején egyetlen kölyökcápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a kis cápák kikelése idején, hogy megfigyeljék a fiatalokat. 

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy egy valódi heuréka-pillanat volt, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó vizsgálódás vége felé. "Hihetetlen volt, egy valódi David Attengborough-anyag. Ez egy nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla" - mondta. Azt is hozzátette, hogy nagyon keveset tudunk a világ mély tengeri cápakeltetőiről.

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint az ország területe, és különösen gazdag az élővilág a kontinentális talapzat szélén.

(MTI)