Törzsüknél összenőtt ikerpárt választottak szét Ausztráliában

2018.11.09. 12:55
Több mint hatórás műtéttel sikerült ausztrál orvosoknak szétválasztaniuk egy törzsüknél összenőtt 15 hónapos ikerpárt pénteken. A bhutáni ikerlányoknak jók az esélyei a felépülésre.

A törzsüknél összenőve született kislányok, Nima and Dava Pelden arccal egymás felé születtek, ülni nem tudtak, állni igen, de értelemszerűen csak egyszerre. A melbourne-i Royal Children's Hospital 18 szakembere vett részt a műtétben.

A kislányok és édesanyjuk októberben érkeztek Ausztráliába, de az orvosok péntekig vártak a műtéttel, addig a kislányok egészségi állapotán igyekeztek javítani. Az operáló csoport nem tudta pontosan, mit találnak a két gyerek szervezetében. Sikeresen szétválasztották a májukat, az azonban nem volt egyértelmű, hogy a bélrendszerüknek van-e közös szakasza. A műtét közben derült ki, hogy szerencsére nem ez volt a helyzet.

Nem találtunk semmi olyat a kislányok hasában, amire ne álltunk volna készen. A következő 24-48 óra kihívást jelenthet, mint minden műtét után. Bízunk a jó eredményben

– mondta Joe Crameri, az operációt végző csapat vezetője.

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.

A bhutáni családot a Children First Foundation nevű ausztrál jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be. A család a kislányok gyógyulása után térhet vissza a himalájai országba, a világ egyik legelzártabb, legszegényebb államába.

(MTI)  • Tippek
  • Biztosítás