Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Törzsüknél összenőtt ikerpárt választottak szét Ausztráliában

2018.11.09. 12:55
Több mint hatórás műtéttel sikerült ausztrál orvosoknak szétválasztaniuk egy törzsüknél összenőtt 15 hónapos ikerpárt pénteken. A bhutáni ikerlányoknak jók az esélyei a felépülésre.

A törzsüknél összenőve született kislányok, Nima and Dava Pelden arccal egymás felé születtek, ülni nem tudtak, állni igen, de értelemszerűen csak egyszerre. A melbourne-i Royal Children's Hospital 18 szakembere vett részt a műtétben.

A kislányok és édesanyjuk októberben érkeztek Ausztráliába, de az orvosok péntekig vártak a műtéttel, addig a kislányok egészségi állapotán igyekeztek javítani. Az operáló csoport nem tudta pontosan, mit találnak a két gyerek szervezetében. Sikeresen szétválasztották a májukat, az azonban nem volt egyértelmű, hogy a bélrendszerüknek van-e közös szakasza. A műtét közben derült ki, hogy szerencsére nem ez volt a helyzet.

Nem találtunk semmi olyat a kislányok hasában, amire ne álltunk volna készen. A következő 24-48 óra kihívást jelenthet, mint minden műtét után. Bízunk a jó eredményben

– mondta Joe Crameri, az operációt végző csapat vezetője.

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.

A bhutáni családot a Children First Foundation nevű ausztrál jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be. A család a kislányok gyógyulása után térhet vissza a himalájai országba, a világ egyik legelzártabb, legszegényebb államába.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?