11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27. ÉLŐ
Horvátország 0
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Egy amerikai cég fellőtte az első kereskedelmi célú rakétáját

2018.11.11. 09:02

A kaliforniai Rocket Lab fellőtte az első kereskedelmi célú rakétáját, amivel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Föld körüli pályára állítson új-zélandi indítóállomásáról űreszközöket, írja az MTI.

Új-Zéland-USA-űrkutatás


A Rocket Labs az új-zélandi Mahia-félszigeten lévő, a világ első magántulajdonban lévő űrrepteréről lőtte fel az Electron nevű rakétát, amely öt fizető ügyfele műholdját, továbbá dél-kaliforniai középiskolások egy űreszközét vitte magával. Ez volt a harmadik kísérlet a kilövésre, a két korábbi alkalmat műszaki okok miatt el kellett halasztani.

A Rocket Lab cég idén januárban bocsátotta fel sikeresen egy tesztrakétáját, amely Föld körüli pályára állt és három műholdat szállított. Az amerikai cég létesítményei Új-Zélandon vannak. A vállalat azt szeretné elérni, heti rendszerességgel induljanak rakéták az űrbe - 4,9 millió dolláros összegért - ügyfelei megbízásából, ezzel megszüntetve a kereskedelmi célú űrprogramok előtt álló akadályokat.

Az amerikai vállalat 17 méter hosszú rakétája 3D-s nyomtatással készült hajtóművel működik, és olyan kis méretű műholdakat állít Föld körüli pályára, amelyek időjárási jelentéseket, természeti katasztrófákkal kapcsolatos előrejelzéseket, aktuális tengerészeti adatokat, kutató és mentő megfigyeléseket végeznek.

A Rocket Lab azt tervezi, hogy egy hónapon belül az amerikai űrhivatal, a NASA számára is előrukkol egy szolgáltatással.  • Hírek
  • Bankszámla