Árpád
-2 °C
4 °C

Egy amerikai cég fellőtte az első kereskedelmi célú rakétáját

2018.11.11. 09:02

A kaliforniai Rocket Lab fellőtte az első kereskedelmi célú rakétáját, amivel egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Föld körüli pályára állítson új-zélandi indítóállomásáról űreszközöket, írja az MTI.

Új-Zéland-USA-űrkutatás


A Rocket Labs az új-zélandi Mahia-félszigeten lévő, a világ első magántulajdonban lévő űrrepteréről lőtte fel az Electron nevű rakétát, amely öt fizető ügyfele műholdját, továbbá dél-kaliforniai középiskolások egy űreszközét vitte magával. Ez volt a harmadik kísérlet a kilövésre, a két korábbi alkalmat műszaki okok miatt el kellett halasztani.

A Rocket Lab cég idén januárban bocsátotta fel sikeresen egy tesztrakétáját, amely Föld körüli pályára állt és három műholdat szállított. Az amerikai cég létesítményei Új-Zélandon vannak. A vállalat azt szeretné elérni, heti rendszerességgel induljanak rakéták az űrbe - 4,9 millió dolláros összegért - ügyfelei megbízásából, ezzel megszüntetve a kereskedelmi célú űrprogramok előtt álló akadályokat.

Az amerikai vállalat 17 méter hosszú rakétája 3D-s nyomtatással készült hajtóművel működik, és olyan kis méretű műholdakat állít Föld körüli pályára, amelyek időjárási jelentéseket, természeti katasztrófákkal kapcsolatos előrejelzéseket, aktuális tengerészeti adatokat, kutató és mentő megfigyeléseket végeznek.

A Rocket Lab azt tervezi, hogy egy hónapon belül az amerikai űrhivatal, a NASA számára is előrukkol egy szolgáltatással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?