Judit
3 °C
7 °C

Áramot termelő gombát hoztak létre

2018.11.12. 12:23

Amerikai kutatók létrehoztak egy bionikus gombát, amely önállóan tud áramot termelni – írja a USA Today.

A Stevens Institute for Technology kutatói cianobaktériumokat használtak, amelyek a növényekhez hasonlóan fotoszintézisre képesek. Az már ismert volt a biomérnökök előtt, hogy a cianobaktériumok segítségével lehet áramot előállítani, de eddig ez csak rövid ideig sikerült, mert az ehhez használt mesterséges felületeken nem sokáig húzták a korábban kékmoszatként ismert mikrobák.

Az intézet kutatói, Manu Mannoor és Sudeep Joshi ezért új gazdafelülettel próbálkoztak, és arra jutottak, hogy a kétspórás csiperke ideális lehet a cianobaktériumok hosszabb áramtermelésének biztosításához, nemcsak azért, mert ott tovább tudnak életben maradni, hanem mert a gombán az alakja miatt a napfényt is hatékonyan tudják begyűjteni.

A bionikus gomba létrehozásához 3d nyomtatóval előállítottak két elektromos tinta mintázatot. Az elsőben voltak a baktériumok, a másodikban pedig grafén nanoszalagok, amelyek összegyűjtötték a megtermelt áramot. Mindkét mintázatot a gomba fejére erősítették. A rendszerben a mikrobák fotoszintézis útján termelnek, míg a gombák biztosítják az ideális körülményeket.

mushroom.png
Fotó: Sudeep Joshi / Stevens Institute of Technology

A baktériumos gombaszerkezet 65 nanoamper erősségű áramot tud előállítani. Egyetlen példány egymagában nem elég ahhoz, hogy meghajtson egy árammal működő használati tárgyat, de a kutatók szerint többet összekapcsolva fel tudnak gyújtani vele egy ledet. A mikrobák és nanoanyagok integrációjának további fejlesztésétől a kutatók azt várják, hogy a jövőben még hatékonyabb bioelektromosság-forrást fognak tudni előállítani.

A kutatás részletei az Amerikai Kémiai Társaság Nano Letters című szaklapjában olvashatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?