Árpád
-2 °C
4 °C

Kibertámadás téríthette el a Google forgalmát

GettyImages-951945108
2018.11.13. 10:29

Rövid fennakadás volt hétfőn a Google néhány szolgáltatásában. Egyes források szerint a problémát az okozhatta, hogy a Google adatforgalmát támadók elterelték – írja a Gizmodo.

Maga a Google csak annyit közölt, hogy a zavart külső tényezők okozhatták, belső vizsgálatot indítottak az eset felderítésére, és fejleszteni fogják a rendszereiket, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló helyzet.

A Wall Street Journal szerint az érintett szolgáltatások azért váltak átmenetileg elérhetetlenné néhány felhasználónak, mert a Google-nek szánt adatforgalom egy részét más hálózatokra térítették el, de nem tudni, hogy ez szándékos volt-e vagy csak technikai hiba.

Az AP viszont azt írja, az eltérítés egy támadás volt. A hírügynökségnek Alex Henthorn-Iwane, a ThousandEyes hálózatbiztonsági cég egy vezetője azt mondta, a Google forgalmát orosz (Transtelecom), kínai (China Telecom) és nigériai (MainOne) telekommunikációs cégeken keresztül terelték át, és ez volt a legdurvább ilyen Google-t érintő incidens, amelyet ők eddig láttak. Szerinte állami érintettség is lehet a dologban, hiszen az adatok a kínai állami tulajdonú China Telecomnál kötöttek ki.

Egy október végén megjelent amerikai-izraeli tanulmány is arra jutott, Kína ezen a cégen keresztül rendszeresen és módszeresen téríti el a globális adatforgalmat. Tavaly év végén hasonló derült ki az oroszokról is, akik néhány percre a legnagyobb amerikai techcégek forgalmát térítették el.

Az ilyen támadások az úgynevezett Border Gateway Protocol (BGP) sebezhetőségét használják ki. A BGP gyakorlatilag az internet irányjelzője, ez a szabvány mutatja az utat a különböző szolgáltatók közötti netes forgalomnak. Mivel azonban a fontos szerepe ellenére nem rendelkezik különösebben erős biztonsági funkciókkal, a megfelelő infrastruktúrával viszonylag könnyű kikezdeni.

Ugyanakkor elvileg egyszerű hiba is lehetett volna a BGP-eltérítés oka, hiszen tavaly nyáron épp a Google idézett elő kimaradást egy óvatlan BGP-frissítéssel. Egy blogposztban a ThousandEyes is elismerte, hogy a hiba lehetősége sem zárható ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?