Judit
2 °C
7 °C

Megkezdődött a legnagyobb robothadgyakorlat

2018.11.13. 13:53

Hetven technológiai újítás, köztük csúcsminőségű megfigyelő drónok és önvezető terepjárművek kipróbálását kezdte meg a brit hadsereg hétfőn a dél-angliai Salisbury-síkságon – közölte Gavin Williamson védelmi miniszter. Ez a brit hadsereg történelmének legnagyobb robothadgyakorlata – írja az MTI.

Az Automata Harcos kódnevű kísérleti hadgyakorlat négy héten át tart, és számos pilóta nélküli légi és önvezető szárazföldi járművet fognak tesztelni. A cél, hogy növeljék a katonák épségének védelmét harc közben. A hadgyakorlat kísérleti ütközettel végződik, amely során a valósághoz lehető legjobban közelítő szimulációs hadműveleti feltételek között próbálják ki az új technológiai ötleteket és eszközöket.

A gyakorlat egyik legfontosabb eleme az úgynevezett egy mérföldes (1,6 kilométeres) utánpótlás biztosítása kizárólag gépek segítségével. Az "utolsó mérföld" rendkívül veszélyes az ütközeti zónákban, ezért az automatizálás a tárca szerint létfontosságú a katonák élelmiszerrel, üzemanyaggal és lőszerrel való ellátásában.

A hadgyakorlat célja a megfigyelő, hosszú távú precíziós célzó technológiáknak, a fejlett szállításnak és a csapatok újbóli ellátásának, a városi hadviselésnek és a fejlett helyzetfelismerésnek a tesztelése is. Gavin Williamson szerint a robottechnológia forradalmasítja, biztonságban tartja a brit fegyveres erőket, és előnyt biztosít nekik az egyre bizonytalanabb világban.

A gyakorlaton részt vevő katonák többsége a brit szárazföldi erőktől érkezik. Az önjáró gépek mellett összesen több mint kétszáz ember vesz részt a gyakorlaton, közöttük az amerikai hadsereg, a brit királyi haditengerészet, a királyi légierő (RAF), a védelmi és technológiai kutatóintézet (DSTL) képviselői, illetve tudósok és ipari szakemberek is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?