Gál
3 °C
16 °C

Megkezdődött a legnagyobb robothadgyakorlat

2018.11.13. 13:53

Hetven technológiai újítás, köztük csúcsminőségű megfigyelő drónok és önvezető terepjárművek kipróbálását kezdte meg a brit hadsereg hétfőn a dél-angliai Salisbury-síkságon – közölte Gavin Williamson védelmi miniszter. Ez a brit hadsereg történelmének legnagyobb robothadgyakorlata – írja az MTI.

Az Automata Harcos kódnevű kísérleti hadgyakorlat négy héten át tart, és számos pilóta nélküli légi és önvezető szárazföldi járművet fognak tesztelni. A cél, hogy növeljék a katonák épségének védelmét harc közben. A hadgyakorlat kísérleti ütközettel végződik, amely során a valósághoz lehető legjobban közelítő szimulációs hadműveleti feltételek között próbálják ki az új technológiai ötleteket és eszközöket.

A gyakorlat egyik legfontosabb eleme az úgynevezett egy mérföldes (1,6 kilométeres) utánpótlás biztosítása kizárólag gépek segítségével. Az "utolsó mérföld" rendkívül veszélyes az ütközeti zónákban, ezért az automatizálás a tárca szerint létfontosságú a katonák élelmiszerrel, üzemanyaggal és lőszerrel való ellátásában.

A hadgyakorlat célja a megfigyelő, hosszú távú precíziós célzó technológiáknak, a fejlett szállításnak és a csapatok újbóli ellátásának, a városi hadviselésnek és a fejlett helyzetfelismerésnek a tesztelése is. Gavin Williamson szerint a robottechnológia forradalmasítja, biztonságban tartja a brit fegyveres erőket, és előnyt biztosít nekik az egyre bizonytalanabb világban.

A gyakorlaton részt vevő katonák többsége a brit szárazföldi erőktől érkezik. Az önjáró gépek mellett összesen több mint kétszáz ember vesz részt a gyakorlaton, közöttük az amerikai hadsereg, a brit királyi haditengerészet, a királyi légierő (RAF), a védelmi és technológiai kutatóintézet (DSTL) képviselői, illetve tudósok és ipari szakemberek is.