Judit
2 °C
7 °C

Zenét írtak a marsi napfelkelte képéből

2018.11.13. 16:10

Brit tudósok kétperces zenei kompozíciót készítettek az Opportunity marsjáró által készített fotóról, amelyen a marsi napfelkelte látható – írja a USA Today.

Az Anglia Ruskin Egyetem és az Exeteri Egyetem kutatói az Opportunity ötezredik marsi napfelkeltés képét használták fel az adatszonifikáció nevű eljáráshoz, amely során adatpontokat alakítanak hanggá a képi paraméterek – színek, fényerő, formák – alapján, előre meghatározott megfeleltetések szerint.

Bár a hangokat az egyes pixelekhez rendelték hozzá, és a képi információ jellemzői határozták meg a hangokat – a sötétebb háttérből lettek a lassabb, csendesebb részek, a fényesebb képrészletekből a magasabbak –, a végeredmény mégis egészen olyan jellegű zene lett, amit egy napfelkeltéhez képzel el az ember:

A kompozíció hattyúdalnak is beillik: a Marson 2004 óta adatokat gyűjtő Opportunity júniusban elnémult, és bár szeptemberben megtalálták, életjelet azóta sem ad magáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?