Judit
3 °C
7 °C

A Samsung MI-processzort rak az S10-be

2018.11.14. 15:55

A Samsung is saját hardvert fejleszt a telefonokban futó mesterséges intelligenciának – írja a Verge.

A dél-koreai cég következő csipgenerációjába, az Exynos 9820 nevűbe a hagyományos (CPU) és a grafikus (GPU) mellé egy neurális (NPU) processzor is fog kerülni, amely a gépi tanulásos feladatokat fogja végezni a telefonon. (Azért "neurális", mert a gépi tanulásos algoritmusok az emberi idegrendszerről mintázott felépítésű rendszereken, úgynevezett neurális hálókon futnak.)

A lap szerint az új processzor szinte biztosan a cég legközelebbi csúcsmobiljában, a Galaxy S10-ben fog bemutatkozni, és a Samsung szerint az MI-feladatok hétszer gyorsabban fognak futni vele, mint az S9-be épített 9810-es csippel.

A dedikált MI-processzorral a cég a két nagy riválisához csatlakozik: először a Huawei mutatott be külön NPU-t a Kirin 970-es csipben, majd az Apple az A11 Bionicban, majd mindét cég folytatta a friss hagyományt a következő évben is (a Kirin 980-nal, illetve az A12 Bionickal). Az MI-csipgyártási verseny jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Samsung szerint az Exynos 9820 év végére készen fog állni a tömegtermelésre, amivel pont időben lenne az S10-hez, amelyet a pletykák szerint februárban szeretne bemutatni a cég.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?