A Canon temetni kezdte a tükörreflexes fényképezőgépeket

NAK 6975 1
2018.11.15. 10:14

Bő egy hétig nyüstölhettem a Canon EOS R-t, a japán cég új, full frame-es, tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépét, ezzel közelebbről megismerkedhettem a vérre menő MILC-harc nemrég bemutatott, negyedik főszereplőjével (full frame, azaz teljes képes MILC fényképezőgépet idáig a Sony, a Nikon, a Canon és a Panasonic mutatott be, igaz az utóbbitól a Lumix S1 és S1R csak jövő év elején kerül a boltokba). A Nikon Z7 és a Canon EOS R piacra kerülése kétségkívül azt jelzi, hogy a nagy gyártók mostanra felvették a kesztyűt, amit az első MILC kamerát (2008: Lumix DMC-G1) megalkotó Panasonic és az első full frame-es MILC-et (2013: Alpha 7 és Alpha 7R) bemutató Sony dobott eléjük, és ezzel a fölső kategóriás – mondjuk úgy, hogy félprofi-profi – fényképezőgépek piaca végképp átalakulni látszik.

Hogy hosszú távon tényleg kikopnak-e a digitális tükörreflexes (DSLR) kamerák, nehéz még most, a MILC-forradalom elején megjósolni, de nem kell ahhoz nagy bátorság, hogy a tesztelési időszak végén azt mondjam: 

az EOS R is beveri a maga szögét a behemót, sok mozgó alkatrészt tartalmazó, zajos DSLR-ek koporsójába.

Sőt, kicsit összevetve a korábban tesztelt Nikon Z7-tel, azt is mondhatom, hogy kicsit nagyobb lendülettel teszi ezt, mint a fő versenytárs. Mindjárt kiderül, miért.

A Canon Hungária a következő szettet adta kipróbálásra:

 • Canon EOS R váz
 • Canon RF 24-105mm f4
 • Canon RF 50mm F1.2L USM
 • Canon RF-EF adapter

Az RF-EF adapternek köszönhetően a már régebb óta meglévő, szeretett-dédelgetett Canon objektíveket is fel lehet rakni a MILC vázra, de az igazat megvallva ezzel nem sokat foglalkoztam, hiszen a felszerelésben igazi nagyágyúként ott volt az 1.2-es fényerejű fix 50-es lencse, ami az új MILC-hez fejlesztett Canon-objektívek közt talán a legkívánatosabb darab. De inkább nem szaladok ennyire előre, az ötvenes éjjellátó gyöngyszemről kicsit később ejtek pár szót.

Ami szembetűnik a gépet kézbe véve, hogy jóval kisebb és könnyebb, mint a jól megszokott Canon DSLR vázak. Mivel nincs már benne tükörakna és a pentatükör, a váz jóval karcsúbb, vonalai letisztultabbak, kevesebb rajta a gomb és kezelőszerv, mégis valahogy minden a helyén van, könnyen megszokható elrendezésben, a markolat is kényelmes, a borítás kellően kellemes. Napi szinten egy Canon 5D Mark III DSLR-t használok, és Canon-használóknak biztos megnyugtató lesz hallani, hogy meglepően könnyen ment az átállás. Ez persze nem feltétlenül vonatkozik mindenkire, egy fotós például You Tube-on fakadt ki egy 11 perces videóban, hosszasan sorolva az EOS R szerinte nem felhasználóbarát megoldásait. Mellesleg kevés dologban van igaza, ha kicsit mélyebben elmerült volna a gép menüjében (RTFM), rájöhetett volna, hogy

a kezelőszervek közül szinte minden testreszabható,

így a videóban felsorolt vádak – hogy pl. milyen sok gombnyomással lehet szerinte felvételmódot választani – java része nem áll meg.

Innováció vs tradíció

Azt érdemes tudni, hogy az EOS R még nem a MILC zászlóshajója a Canonnak, ha minden igaz, a csúcsgépet 2019 derekán mutatják be. Ezért nem teljesen állja meg a helyét a Nikon Z7-tel való összehasonlítás, de a két gép közti különbségek jól mutatják, hogy a két cég eltérően közelíti meg a MILC-fejlesztés kérdéseit.

Dióhéjban talán úgy lehetne ezt megfogni, hogy a Nikon igyekezett a DSLR-jeiben megszokott műszaki és dizájnmegoldásokat megtartva szép MILC-gépet alkotni, míg a Canon tervezőmérnökei bátrabban változtattak és hoztak be új megoldásokat, a korábbiaktól jobban, markánsabban elkülönülő fényképezőgépet dobva piacra. 

Az újító szándék kifejezetten tetten érhető a képkereső mellé, jobb oldalra elhelyezett érintéssel, simítással vezérelhető kétirányú, hosszúkás csík esetében.

Erre az érintőcsíkra tetszőleges funkciót ráprogramozhat a fotós, én megtartottam a fényérzékenységet (ISO) ami az alapbeállítás volt a kézhez kapott kamerán.

Ilyen technikai újítást még nem láttam más fényképezőgépben, és apróság ugyan, de roppant érdekes volt látni, hogy a megszokott tárcsák és nyomógombok mellett valami új megoldás született a kezelőszervek terén. (Az már más kérdés, hogy mennyire szeretik meg a felhasználók, nekem például sokáig volt vele gondom, mivel véletlenül hozzáérve rendszerint elállítódott az ISO-érték, mire rájöttem, hogyan lehet levédeni a véletlen érintésektől.)

A fény leképezése

A Canon az eljövendő MILC gépeihez eddig négy totál új RF objektívet dobott piacra, ezek már kifejezetten az új típusú bajonetthez valók:

 • 35mm f/1.8 IS Macro STM
 • 50mm f/1.2L USM
 • 24-105mm f/4L IS USM
 • 28-70mm f/2L USM.

Jegyezzük meg, hogy ez is hatalmas lépés a gyártónak, új bajonettet – az EF-csatlakozót – 1987-ben mutattak be utoljára, most az RF-nek hála kihasználható a bajonett és a képalkotási sík közötti bázistávolság-csökkenés, arról nem is szólva, hogy az RF-bajonett új érintkezőtüskéket is kapott, új lehetőségeket nyitva ezzel a váz és az objektívek közti kommunikációban.

A négy új objektív közül, mint fentebb említettem, kettőt adtak a géphez. Nyilván nem volt gond a 24-105-ös alapzoommal, szépen rajzoló igásló, de igazat megvallva a bámulatos fényerejű fix 50-es volt, amit úton-útfélen a vázra feltekertem, és a tesztidőszak alatt szinte csak azzal használtam a fényképezőgépet. Azt gyanítom, hogy csak keveseknek kerül majd a karácsonyfa alá ebből a lencséből, a több mint 800 000 Ft-os ár jól mutatja, hogy milyen csúcskategóriás kiegészítőről is van szó. (Az alábbi galériában az EOS R-rel készült tesztképek láthatók, úgy ahogy a gépből kijöttek, csupán leméreteztem az eredeti .jpg fájlokat, más képszerkesztési lépés nem volt:)

Az elérhető négy RF-objektív közül ennek a legnagyobb a rekesznyílása, a tíz lamella ha teljesen ki van nyitva, csak úgy ömlik be a lencséken a fény. A mélységélességgel megunhatatlanul sokat lehet játszani, gyenge fényviszonyok közt is gyönyörűen kiexponált képek készíthetők vele, a bokeh szerelmesei pedig egyenesen elalélnak a gyönyörűen elmosott hátterek, szinte tökéletes kör alakú fényfoltok láttán. Az, hogy az objektív fókuszmotorja nemcsak gyors, de szinte teljesen néma is, hogy a por- és nedvességálló kialakításnak köszönhetően az objektív masszív és igénytelen, hogy a lencsék speciális bevonata kiváló képminőséget eredményez, már igazán csak hab a tortán.

Fölső kategória

Ha már képminőségről van szó, nem igazán lehet mit szemére vetni az EOS R-nek, illetve – nehezen megfogalmazható ítélet ez –, de talán az éjszakai fényképezés során készült képeket érzem kissé úgymond "laposabbaknak", kevésbé ütőseknek. A MILC gépek nagy előnye, hogy felcsapódó tükör híján nincsenek apró bemozdulások az elkészült képen (hosszú záridőknél jellemző ez, illetve 30-50 megapixeles képeken vehető észre leginkább), nincs ez másként az EOS R esetében sem. És ha néma üzemmódba állítjuk a gépet, akkor még a redőnyzárat is ki lehet iktatni az exponálás folyamatából, aminek köszönhetően tökéletes csendben tud működni a gép. Mindennek van persze hátulütője is: a folyamatos szenzorhasználat gyorsabban meríti az akkumulátort, nem árt, ha van nálunk több pótaksi is, mert egy egész napos, videófelvételekkel súlyosbított túra közben szinte biztos, hogy szükség lesz rájuk. (Ebből a szempontból jó hír, hogy az egyes Canon DSLR-eknél használatos LP-E6 gyári akku illik az EOS R-hez is, nekem a fotós táskában megbújó régebbi aksik mentettek meg egy hosszú fotós hétvégét.)

Fölmerül a kérdés, hogy kiknek ajánlható az EOS R, kiket célzott meg vele a Canon? Tudása és ára alapján mindenképp fölső kategóriás gépről van szó (csak a váz 800 000 Ft körüli áron kapható). Viszont csak négy kifejezetten hozzá fejlesztett objektívet lehet kapni, így azt gyanítom, hogy a profi fotósok még valószínűleg hosszú ideig ragaszkodni fognak a DSLR-ekhez a nagy nehezen összegyűjtött objektívparkjuk miatt. Igaz ugyan, hogy adapterrel a jól bevált lencsék is használhatók, de ez valamelyest körülményes, és olyan kimozdulás a komfortzónából, amit feltehetően csak fokozatosan lépnek majd meg. Nagyban számíthat viszont a Canon a tehetős early adopterekre, akik szeretik az újdonságokat és pénzük is van azokat kipróbálni, illetve a profi minőségre vágyó amatőrökre, valamint a fotózás világába frissen belépőkre, akik számára a MILC gépek már maguktól értetődő, korszerű alternatívát jelentenek a tükörreflexes mamutokkal szemben.

Főbb műszaki adatok:

 • Képérzékelő: 36×24 mm-es, 6720×4480, 30,3 megapixeles, Dual Pixel CMOS, aluláteresztő szűrővel, beépített érzékelőtisztítással, DIGIC 8 képfeldolgozó processzorral
 • Cserélhető objektívekhez bajonettzár: RF (az EF és EF-S objektívek az Mount Adapter EF-EOS R, Control Ring Mount Adapter EF-EOS R, Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R objektívadapterekkel csatlakoztathatók. Az EF-M objektívek nem kompatibilisek.)
 • ISO-érzékenység: 100–tól 40 000-ig, ami lefelé 50-ig, fölfelé 51 200 és 102 400 értékig bővíthető
 • Zár: elektronikus redőnyzár, csöndes CMOS-érzékelőkiolvasás
 • Zársebesség: 30–1/8000 mp (1/2 vagy 1/3 lépésenként) + Bulb
 • Kereső: 3,69 millió képpontos (1280×960), 0,5”-es színes OLED
 • Kijelző: 8,01 cm-es (3,15"), kb. 2,1 millió képpontos Clear View LCD II érintőképernyő, foltosodásmentes, megerősített
 • Kapacitív módszer és menüfunkciók, gyorsvezérlő beállítások, lejátszási műveletek, nagyított kijelző. AF-pont-kiválasztás álló képeknél és videóknál, érintéssel kioldható állóképes fotózás közben.
 • Beépített vaku: nincs
 • Vakupapucs: E-TTL II automata, EX Speedlite vakukkal kompatibilis
 • Felvételkészítési módok: intelligens jelenetválasztó automata, rugalmas előválasztó AE, programautomatika, idő-előválasztó AE, rekesz-előválasztó AE, manuális, bulb, és egyedi (3 db)
 • Videó: intelligens jelenetválasztó automata, programautomatika, idő-előválasztó AE, rekesz-előválasztó AE, manuális, bulb, és egyedi (3 db)
 • Képstílusok: Auto, Normál, Portré, Tájkép, Finom részlet, Semleges, Élethű, Monokróm, egyedi (3 db)
 • Képfeldolgozás: csúcsfényárnyalat-elsőbbség, automatikus megvilágítás-optimalizálás, zajcsökkentés hosszú expozíciónál, zajcsökkentés nagy ISO-érzékenységnél, objektíves optikai korrekció (vinyettálás, kromatikus aberráció korrekciója), átméretezés, kroppolás, képkiegyenesítés, RAW képek feldolgozása, többszörös exponálás, HDR
 • Felvételi módok: egy kép, gyors sorozatfelvétel, lassú sorozatfelvétel, csendes egyes, csendes sorozatfelvétel, önkioldó, sorozatfelvétel (max. 8 kép/mp, max. 5 kép/mp AF követéssel), felvételi időzítő, 4K time-lapse videó
 • Fókuszálás: 5600 fókuszpont, érintéssel vezérelhető manuális élességállítás (a kép 5-szörös vagy 10-szeres nagyítása az érintőképernyő bármely pontján)
 • Autofókusz: Dual Pixel CMOS AF (Arcfelismerés és AF-követés, 1 pontos AF, AF-terület és AF-zóna bővítése, érintéses kioldás
 • Fénymérés: valós idejű kiértékelő fénymérés képérzékelővel (384 zóna), részleges fénymérés, szpot fénymérés, középre súlyozott átlagoló fénymérés
 • Fájltípusok: JPEG, RAW, C-RAW és Dual Pixel RAW, MP4
 • Videó: 4K (16:9) 3840 × 2160, Full HD, HD
 • Mikrofon: beépített sztereó mikrofonok (48 Khz, 2 db 16 bites csatorna)
 • Víz- és porálló: igen
 • Intelligens tájolásérzékelő szenzor: van
 • Csatlakozási lehetőségek: USB 3.1 USB C, HDMI mini, Wi-Fi, Bluetooth, audio be- és kimenet (sztereó mini jack), E3 típusú csatlakozó (távvezérlő-csatlakozó)
 • Memóriakártya: 1 db SD/SDHC/SDXC vary UHS-II
 • Áramforrás: LP-E6N, LP-E6 lítium-ion akkumulátor
 • Váz: magnéziumötvözet üvegszálas polikarbonát részekkel
 • Üzemi feltételek: 0–40 °C, legfeljebb 85% páratartalom
 • Váz mérete: 135,8 × 98,3 × 84,4 mm
 • Váz tömege: kb. 580 g (kártyával és akkumulátorral: 660 g)

Címlapkép, nyitókép: a Canon az idei Photokinán mutatta be az EOS R-t (Nagy Attila Károly/Index) • Tippek
 • Hírek