Árpád
-2 °C
3 °C

Két mobil kilenc kamerával, plusz egy óriási probléma

5K8A2934
2018.11.16. 15:17
Mint amikor az óvodában egymásra licitálnak a gyerekek, úgy dobálóznak manapság a mobilgyártók a kamerák darabszámával. Ebbe a Samsung is beszállt két adunak tűnő mobillal, a hátlapon három kamerás Galaxy A7-tel és a négy kamerás Galaxy A9-cel, de egyelőre úgy tűnik, hogy cinkeltek a lapjai.

Furcsa dolgok történhettek Szöulban, amikor a Samsung szeptemberben piacra dobta a három hátlapi kamerával felszerelt Galaxy A7 mobilt, majd alig pár héttel később a négy kamerás A9-et. Tesztünkből arra tudunk következtetni, hogy a dél-koreai konglomerátum bepánikolt a feltörekvő Huawei idei fejlesztései láttán, és gyorsan összedobott valamit, hogy legalább látszólag legyen válasza a P20-ra és a Mate 20-ra.

Előre lelövöm a poént:

Valójában nem ez a válasza. 

Két középkategóriás telefonról van szó a 90-120 ezer forint körüli kategóriában, ideális terep a céges beszerzésekhez. Az A-sorozat biztosítja a megfizethető Galaxy-élményt, már ami a Samsung applikációit illeti. A Google appjai mellett gyárilag feltelepítve megtaláljuk a mobilokon a Microsoft Office legfontosabb összetevőit, valamint a Samsung alapalkalmazásait, például egy egész jó naptárat, a jelszóval védhető biztonságos tárolót, a nyelvtudás hiánya miatt kevésbé hasznos Bixby asszisztenst.

A hardver viszont nagyon más. Az előlapot szinte teljesen beborító Super AMOLED kijelző még stimmel, passzol a cég portfóliójához, még ha nem is annyira látványos, mint az S vagy a Note sorozat ívelt kijelzői. Élénkek a színek, full HD+ a felbontás, és a Galaxy A7 mérete 6 col, míg az A9 kijelzője 6,3 colos, jól mutatnak rajtuk a filmek és a videók.

Mindkét telefon az árkategóriának megfelelő teljesítményt nyújtja, a hétköznapi feladatokkal pörgősen elbánnak, nem érezni különösebb akadozást, de a nagyobb grafikai teljesítményt igénylő játékokat nem ezeken a mobilokon érdemes futtatni. A tárterületre nem panaszkodhatunk, az A9-en elérhető 128 GB-on rengeteg Excel és prezentáció elfér. Ekkora kijelzőméretnél a szerkesztés is viszonylag jól megoldható, és a 6 GB RAM is bőven elég. Hasonló méretű tárhellyel az A7 is kapható, de nálunk a 64 GB-os változat járt, 4 GB RAM-mal.

Az A9 hardvere nemcsak egy árnyalatnyit erősebb, de modernebb is, mobilneten 450 megabites sebességet érhetünk el, és az aljzata usb-c, míg a kistesó még a régebbi microUSB-n tölthető, és 300 megabiten megáll a maximuma. Az ujjlenyomat-leolvasó elhelyezésében is van eltérés, az A9-nél a hátlapra került, míg az A7 a Samsungnál szokatlan helyen, a készülék oldalán tapogatja le az ujjunk mintázatát.

Lila liba

Folytassuk a kamerákkal, ha már ilyen sok van belőlük. Mindkét készüléken a 24 megapixeles fő szenzor produkálja a legnormálisabb fényképeket, ezeket egészíti ki egy-egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű lencse, valamint egy-egy 5 megapixeles mélységérzékelő, ami igazából csak technikai segítséget nyújt fotózás közben. A Galaxy A9 negyedik kamerája egy 10 megapixeles telefotós lencséjű kamera, amivel kétszeres optikai zoomra vagyunk képesek.

Mindenki nagyot mosolygott a szerkesztőségben, amikor megmutattam a két mobilt, és felmerült pár elméleti kérdés.

Vajon a Samsung ezentúl a Tetris különféle alakzatait fogja bemutatni a mobilok hátlapján?

A végtelen kijelző után jön a teljes hátlapot beborító végtelen kamera?

A gyakorlatban, a telefonok használata közben inkább azon filozofáltam, hogy a lencsék elhelyezkedése miatt mennyi fénykép születik majd belógó ujjakkal. Hozzá kell szokni a korábbitól eltérő kéztartáshoz.

5K8A2929
Fotó: Németh Sz. Péter

Már most borítékolható, hogy a széles látószögű lencsék lesznek a legnépszerűbbek, mert végre olyan csoportképeket lehet vele készíteni, amiről senki sem lóg le, de nem is kell a kollégákkal túl szorosan összebújni, mint eddig. Más kérdés, hogy (az ilyen lencséknél teljesen elfogadható módon) kicsit torz lesz mindenki, főleg a széleken, de ekkora áldozatot még be lehet vállalni. A kamera sok ügyes dolgot tud, a szokásos panorámán kívül van még élő fókusz, ami elmossa a hátteret, széles szelfi, AR-emoji maszkok, és az A9-en szuperlassítás, illetve 4K videózás. Az A7 csak normál lassítást ismert, és legfeljebb full HD-ban tud videót rögzíteni. 

Van azonban még valami, ami az A9-et érinti. Az első tesztkészüléket egy rövid próba után visszaküldtem a pr-ügynökségnek, mert mindegyik kép tök lila lett, miközben az A7 ugyanakkor és ugyanott elég szép fotókat készített. Kaptam egy cserét, és ez lett az eredmény, érdemes végigkattintani a galériát:

Tekergettem mindenhogyan a beállításokat, a kijelző színhőmérsékletétől egészen a fényképező szoftveréig, de nagyon úgy tűnik, hogy a telefon színbeállítása alapvetően problémás. A fókuszálás is instabil, oda-vissza ugrál, nehezen állapodik meg egy ponton. A fókusz botorkálása rontja a reakcióidőnket, és az is zavaró, hogy a lilulás miatt automatikus és visszavonhatatlan Instagram-szűrő kerül minden egyes képre.

Ezek a hibák arra utalnak, hogy kapkodva dobhatták össze az A9-es modellt. Az csak nem fordulhat elő, hogy Dél-Koreából rögtön két olyan Galaxy A9-es tesztmobilt küldenek ki a sajtónak, amelyekben ennyire hibás a kamera, miközben az A7-tel semmi gond nincs, az stabil minőséget tart.

Így fotóz a Galaxy A7:

Félő, hogy az A9-re érvényes lesz az a közhely, hogy minél több dolog van egy telefonban, ami elromolhat, annál biztosabb, hogy valami el is romlik. De a számok is magukért beszélnek, a Samsung a Galaxy Note 9 árának kevesebb mint a feléből hozott ki egy olyan készüléket, amin kétszer több hátlapi kamera van, és láthatóan szó sincs arról, hogy akkora fejlesztési erőforrást tettek volna bele, mint a Huawei a P20 vagy a Mate 20 tripla kameráiba.

A látottak alapján a Galaxy A9-et nem javasoljuk senkinek, amíg ki nem derül, hogy mi okozta a képek színhibáját. Előfordulhat, hogy csak szoftveresen kell finomhangolni a kamerákat. A Galaxy A7 ezzel szemben egy erős középkategóriás versenyzőnek mondható.

Persze a Samsungnak sem kell aggódni nagyon a Huawei miatt, ha a P20-ról és a Mate 20-ról van szó, ahogy azt a cikk elején felvetettük, mert azokra még mindig ott van neki válaszul a Galaxy S9 és a Galaxy Note 9.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?