Árpád
-2 °C
4 °C

A NASA ezzel a bitang videóval készül a Marsra

2018.11.17. 22:15

A NASA teljes erővel a Marsra készül, erről árulkodik legalábbis ez az újonnan feltöltött videó, ami egyszerre lenyűgöző, megdöbbentő, hajmeresztő, felspannoló és persze tagadhatatlanul amerikai. 

A tényleg megkapó felvételek alatt olyan mondatok hangzanak el, minthogy

Itt az idő, hogy megtegyük a következő lépést,

egyértelműen utalva a mindenki által már fejből fújt "Kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek" Amstrong-szállóigének.

Utána rögtön el is hangzik, hogy már javában készítik elő a dolgokat a háttérben, edzenek, tesztelgetnek, mindezt azért, hogy 

visszamenjünk a Holdra, és ott is maradjunk. Hogy aztán még tovább mehessünk: a Marsra. MEGYÜNK! És ez nem a zászlókitűzésekről vagy lábnyomokról szól.

A videó végén pedig megjegyzik, hogy hatvan év után még csak most lendültek bele igazán. Idén volt ugyanis hatvan éves a NASA.

Szakértők egyébként azt mondják, az ember 25 éven belül léphet a Marsra, "a jelenlegi költségvetéssel vagy valamivel nagyobbal 25 év alatt lehet megoldani ezeket a problémákat." A problémák márpedig valóban jelentősek: a Földtől 225 millió kilométerre található Marsig kilenc hónapig tart az utazás. Ez az űrhajósoknak kilenc hónapi súlytalanságot jelent, holott a tudósok óvnak a túl hosszú időn át tartó súlytalansági szakaszoktól, mert azok rongálhatják a retina véredényeit, rontva a látást. A hosszú világűrbeli tartózkodás a csontok kalciumvesztésével is jár.

Forrás: NASA YouTube
Forrás: NASA YouTube

Az emberes Mars-utazás előkészítése jegyében a NASA májusban elindította az InSight nevű szondát, amely várhatóan november 26-án száll le a Marsra. A 993 millió dolláros (284,5 milliárd forintos) küldetés célja a Mars belső szerkezetének tanulmányozása, hogy jobban megértsük, hogyan formálódnak a Naprendszer sziklás bolygói. 2020-ban egy újabb járművet indítanak a Marsra, amellyel a marsi környezet nyújtotta életlehetőségek és az ősi élet jelei után kutatnak.

Donald Trump majdnem egy éve, 2017 decemberében jelentette be, hogy Amerika ismét embert akar küldeni a Holdra, és aztán idővel a Marsra is. A Holdon egyébként 45 éve járt utoljára amerikai az Appolo 17-misszió keretében. Trump a választási kampánya alatt is többször elmondta, hogy a Holdra visszatérés lesz az űrprogram egyik legfontosabb célja. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?