Árpád
-2 °C
3 °C

Drámai a verseny az év rovara szavazáson

2018.11.18. 20:17

December 6-ig tart az Év rovara 2019 szavazás, és a Magyar Rovartani Társaság a félidőben elárulta a kis Apolló-lepke, a magyar tarsza és a havasi cincér közötti verseny állását. Már 6700 szavazatot begyűjtöttek, kétszer többet, mint tavaly, de még változhat a sorrend.

A lilás színű virágokat kedvelő kis Apolló-lepke (Parnassius mnemosyne) nálunk védettséget élvez, de az állatfaj az erényeit is igyekszik megóvni. No nem a szokásosnál is szőrösebb testével hárítja a hódítókat, hanem a hímek gondoskodnak a riválisok távol tartásáról. A hímek olyan váladékot juttatnak a nőstény ivartnyílásának környékére, amely - mint valami természetes sziloplaszt - megszilárdul, elfedi a potroh nagy részét, és így a nőstény nehezen tud más hímekkel párosodni. Hernyói a lenyűgöző lila virágú erdei keltikéket pusztítják, és a talajion bábozódnak be.

Sütkérező kis Apolló-lepke (Parnassius mnemosyne)
Sütkérező kis Apolló-lepke (Parnassius mnemosyne)
Fotó: Sulyán Péter

A magyar tarsza (Isophya costata) olyan, mint egy böszme terepjáró 1.2-es motorral, csak éppen szöcsketestbe zárva. Csak csökevényes szárny van, és annyira kövér a teste, hogy a vékony lábaival nem igazán tud ugrani, inkább csak ledobja magát a sűrűbe, amikor veszélyt észlel. Növényevő, és van egy szuperképessége: petéiből a lerakás utáni második-harmadik évben bújnak ki a lárvák. Így tudják nyugalomban átvészelni veszélyes időszakokat.

Nőstény magyar tarsza (Isophya costata)
Nőstény magyar tarsza (Isophya costata)
Fotó: Puskás Gellért

Nem volt szép dolog a havasi cincért is benevezni ebbe a bajnokságba, mert ahogy a számok is mutatják, az ember tömege mindig előnyben részesíti a látványt. Formás test, dögös színek - pedig a cincérfaj nem kedveli az állati dögöt, legfeljebb a kidőlt fákat. Azokban fejlődnek a lárvái, úgy 3-4 éven át, hogy aztán röpke tíz napig mutogassák a pompás kifejlett testüket, még mielőtt a gyors párosodást követően elpusztulnak.

Havasi cincér (Rosalia alpina) kidőlt bükkfán
Havasi cincér (Rosalia alpina) kidőlt bükkfán
Fotó: Rahmé Nikola

A Magyar Rovartani Egyesület weboldalán még többet megtudhatunk a 2019-es év jelöltjeiről, és ott lehet szavazni is rájuk. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?