Árpád
-2 °C
3 °C

Új madárfaj tette tiszteletét hazánkban

2018.11.19. 09:46

Hazánkban eddig még nem dokumentált madárfajt, lazúrcinegét figyelt meg három madarász a szegedi Fehér-tó nádasában, írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfői közleménye. Barkóczi Csaba, Domján András és Gyarmati Gábor Sándorfalva térségében, november 18-án vasárnap reggel látta és fényképezte le az apró testű cinegefélét.

Lazúrcinege (2018. november 18.)
Lazúrcinege (2018. november 18.)
Fotó: Barkóczi Csaba / mme.hu

A lazúrcinegével 418-ra emelkedett a Magyarországon élő és megforduló madárfajok száma. (Európában kb. 780 madárfajt tartanak számon az ornitológusok.)

Az Ázsiában gyakori lazúrcinege megjelenésében és viselkedésében is sokban hasonlít a jól ismert kék cinegére, azonban farka hosszabb, sapkája nem kék, hanem fehér, valamint teste alsó része is szintén fehér, szemben a kék cinege jellegzetes sárgájával.

Lazúrcinege Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel nagyobb számban, ritka kóborló példányai itt-ott fel szoktak tűnni Európában. Érdekes, hogy a kék cinege és a lazúr cinege hibridjei már háromszor is előfordultak hazánkban, legutóbb 2008-ban, egész közel a mostani, a Fehér-tavi megfigyelési helyhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?