Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A tinédzserek előbb próbálják ki a füvet, mint az alkoholt és a cigarettát

2018.11.20. 23:29

A tinédzserek régebben először az alkoholt próbálták ki, aztán a cigarettát, majd a marihuánát. Egy új kutatás szerint a trendek lassan átalakulnak: a mai fiatalok már a marihuánával kezdenek.

És nem azért, mert a tinédzserek többet szívnak, mint valaha, hanem mert sokkal kevesebbet dohányoznak és isznak, mint a korábbi generációk.

Katherine M. Keyes, a Columbia Egyetem epidemiológiaprofesszora és társszerzői a Drug and Alcohol Dependence-ben publikálták a témával foglalkozó tanulmányukat.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás drasztikusan csökkent, de ez a csökkenés nem mutatható ki a marihuánafogyasztásnál. Most már minden évben egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a fiatalok a marihuánával kezdik a drogfogyasztói karrierjüket.

– mondta Keyes. Szerinte a jelenségnek nincs köze a mostanában erőteljessé vált marihuánalobbihoz; az ivás és a dohányzás visszaszorulása jóval korábban kezdődött.

A tanulmány elkészítéséhez a szerzők 40 év középiskolai diákjainak adatait elemezték. 1995-ben például a végzős gimnazisták háromnegyede próbálta ki a füvet és a cigarettát is, de 40 százalékuk először a dohányzással próbálkozott. A mai fiataloknak kevesebb mint a fele próbálja ki az alkoholt és a dohányzást a kannabisz előtt. Más tanulmányok azt mutatták, hogy

a mai tinik kevesebbet drogoznak, mint valaha. A fű az egyetlen kivétel.

Ez a trend valószínűleg folytatódni fog, ahogy a marihuána egyre elfogadottabb lesz - főleg az Egyesült Államokban, ahol a felmérést készítették, és ahol több államban is legalizálták a kannabisz fogyasztását és árusítását.

(The Verge | Drug And Alcohol Dependence)