Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Háromezer jegesmedve él a Csukcs-tengeren

GettyImages-144833442
2018.11.20. 12:49

Miközben a klímaváltozás miatt a jegesmedvék populációja sok helyen veszélyeztetett, Alaszka közelében, az Egyesült Államok és Oroszország közötti vizeken erős és nagy létszámú jegesmedve-populációról számolt be egy 2008 és 2016 között folytatott tudományos kutatás. A Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmány új módszereken alapuló becslései szerint Alaszka északnyugati partjainak közelében, a Csukcs-tenger térségében csaknem háromezer (2937) jegesmedve él.

Eric Regehr, a tanulmány vezető szerzője úgy értékelte, hogy ez rövid távon nagyon jó hír, ugyanakkor nem azt jelenti, hogy hosszú távon ezeknek az állatoknak az életére ne lenne hatással a globális felmelegedés. A jegesmedvéknek szükségük van a jégre a fókavadászathoz, de a jóslatok a klímaváltozás következtében a tengeri jég fogyatkozását vetítik előre, emlékeztetett a szakember.

A tanulmány bemutatta, hogy világszerte hogyan hat a jegesmedvékre a tengeri jégtakaró csökkenése. "Néhol máris hanyatlik a populáció, máshol még rendben van" – foglalta össze Regehr, aki több mint tíz éve az amerikai halászati és vadászati szolgálat biológusaként kezdte a kutatást, majd tavaly a Washingtoni Egyetem sarkkutató tudományos központjánál folytatta.

Nehéz helyzetben vannak

A jegesmedvéket a tengeri emlősökhöz sorolják, mivel életük legnagyobb részét a tengeri jégtáblákon töltik. A jégtáblák területének csökkenése miatt szűkülnek vadászati lehetőségeik, hosszabban kell időzniük a parton, és többet kell úszniuk, ami nagyon igénybe veszi őket.

A világ jegesmedve-populációja 19 alpopulációra oszlik, ezek közül két alpopuláció amerikai vizeken él. A Csukcs-tengeri populáció mellett a déli Beaufort-tengeri populáción Kanadával osztozik.

A Beaufort-tenger déli részén élő jegesmedvék a jégtakaró csökkenése miatt nehéz helyzetbe kerültek, az Egyesült Államok 2008-ban ezért a veszélyeztetett fajok közé sorolta őket. Az Amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) akkori felmérése szerint az állományban kevesebb medvebocs élte túl a második évét, a felnőtt hím állatok súlya csökkent és kisebb lett a koponyájuk.

Az USGS kutatója, Karyn Rode egy közelmúltban publikált tanulmányában megállapította, hogy a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest a csukcsi jegesmedvék is többet időznek már a parton és csaknem 30 nappal kevesebb idejük van vadászni a jégtáblákon, emlékeztetett Regehr.

A jegesmedvék túlélését segíti az a képességük, hogy zsírtartalékot tudnak felhalmozni a szervezetükben, és a csukcsi gazdag fókapopuláció kárpótolja a medvéket a lecsökkent vadászati időért, magyarázta a biológus. (MTI)