Egyenesebb lett a pisai ferde torony

2018.11.21. 15:34

Egy húsz évvel ezelőtti látványos mentőakciónak köszönhetően egyre kevésbé ferde a híres pisai torony: a fehér márványból készült építmény négy centiméterrel egyenesebb lett. A toszkán város jelképe stabil, "egészségi állapota" elégedettségre ad okot, derült ki egy szakértői csoport friss értékeléséből, melynek tagjai már 17 éve figyelik az építmény mozgását.

A 800 éves tornyot 1998-ban vették kezelésbe: a talapzat alatt 44 centiméterrel elhelyezett többtonnás súlyokkal "húzták egyenesre". Az akció során erős acélsodronyokkal biztosították az építményt.

A torony most stabilabb, mint ahogyan azt a Michele Jamiolkowski építészmérnök vezette nemzetközi bizottság korábban megjósolta, írja az Il Tirreno. A bizottság 1993 és 2001 között dolgozott a helyreállítási munkálatok tervezésén és koordinálásán.

Az 58,5 méter magas épület már 1173-as elkészülte után elkezdett dőlni. Amikor a függőlegestől 4,5 méterrel tért el és összeomlással fenyegetett, 1990-ben lezárták a látogatók elől. A világörökségek közé tartozó pisai ferde tornyot 2001-ben, tizenegy év után nyitották meg újra. (MTI)

Kapcsolódó

Megfejtették a pisai ferde torony titkát

Ugyanattól földrengésálló, amitől ferde.  • Tippek
  • Bankszámla