Judit
2 °C
7 °C

A misszionárius egyszer már felhergelte az elszigetelt törzset, két nappal később megölték

2018.11.22. 07:09

Az elszigetelt szentineléz törzs által meggyilkolt amerikai misszionárius halála előtt pár nappal megpróbált bejutni a bennszülöttek szigetére, akik viszont már akkor is nyílzáporral fogadták, írja a CNN. 

181121184331-01-john-allen-chau-exlarge-169
Fotó: John Allen Chau / instagram

A hatóságok szerint a férfi, akinek szerdán jelentették be a halálát, turista vízummal érkezett Indiába, azonban az Andamán és Nicobar szigetekre már azért ment, hogy térítsen. "Nem akarjuk turistaként emlegetni, mert azzal a céllal ment egy tiltott szigetre, hogy hittérítést végezzen" - nyilatkozta a területért felelős rendőri hatóság vezetője, Dependra Pathak.

Az ügyben egyébként eddig hét embert vettek őrizetbe, akik segítettek neki eljutni a szentinelézekhez. A rendőrség közölte, hogy Chau november 15-én néhány helyi halász segítségével jutott el a tiltott szigethez egy motorcsónakkal, majd nagyjából 500 méterre a parttól kenura váltott. Egy nappal később tért vissza úszva: nyílvessző okozta sebek voltak rajta, a bennszülöttek pedig a kenuját is tönkretették. November 17-én már nem tért vissza, és a helyi halászok látták, hogy a testét vonszolják a bennszülöttek. 

A hatóságok most azon dolgoznak, hogy valahogy el tudják hozni a holttestét, ez azonban nem lesz egyszerű, mivel a szentinelézek minden kívülállóval szemben ellenségesek. 

A történtekkel kapcsolatban megszólalt az áldozat családja a közösségi médiában, azt írták, hogy Chau egy keresztény misszionárius volt, aki fociedzőként is dolgozott, hegymászó volt, és csak szeretet volt a szívében mindenki, vagyis a szentinelézek iránt is. Hozzátették azt is, hogy megbocsátanak mindenkinek, aki felelős volt a haláláért.

Volt egy mozgalom, aminek tagja volt a férfi, ennek vezetője azt nyilatkozta, hogy Chau középiskolás kora óta találkozni akart a törzzsel, hogy Jézusról beszéljen nekik. 

A szigetek lakóiról korábban már többször kiderült, hogy nem túl barátságosak a külvilággal szemben. Emiatt csak annyit lehet róluk tudni, amennyit a távoli megfigyelések alapján sikerült leszűrni: írni nem tudnak, kőből készült tárgyakat használnak, és a létszámukról is csak becslések vannak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?