Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

New Yorkig nyújtózik a kaliforniai erdőtüzek füstje

2018.11.22. 11:50

A kaliforniai erdőtüzek füstje pár nappal ezelőtt elérte az Egyesült Államok keleti partját is. A nyugatról keletre csaknem ötezer kilométert utazó, az egész kontinensen átkígyózó füstcsík az elmúlt két napban elhomályosította a légkört New York térségében is.

A légkört megtöltő aeroszol szemcsék miatt a levegő átláthatósága csökken, ami naplementekor azt eredményezi, hogy élénk színekben játszva sárgás-vörösesre színeződik az ég. A New York-iak közösségi médiás megosztásain elég jól látszik is a különleges időjárási esemény lenyomata.

A Weather Channel szerint azért érhette el a nyugatról fújó széllel a keleti partot a füst, mert jelenleg nincs a kontinens fölött olyan időjárási rendszer, ami szétoszlathatta volna azt.

Bár a nyugati parton komoly egészségügyi kockázatot jelent az észak-kaliforniai erdőtüzek sűrű füstje, a keleti parton élőknek nem kell aggódniuk, a füst felhígulva és a légkör magasan lévő rétegeibe jutva ért el hozzájuk.

Miközben a keleti parton a naplemente szépségeiben lehet gyönyörködni, a nyugati parton a károk felmérése folyik. Pontos összefoglaló adatok még nincsenek, de az már az űrből is látszik, hogy mekkora pusztítást vittek végbe a mostanra már javarészt megfékezett tüzek Kaliforniában. A NASA Terra műholdja által készített (utólag, mesterségesen színezett) fotón megdöbbentő mértékűnek látszik a felperzselt terület nagysága. A Woolsey-tűz Malibu térségében égetett fel mindent ami útjába került (a barna részek a tűz által elpusztított területek, a zöld ahol érintetlen maradt a növényzet):

A különleges naplementéket egyébként már csak pár napig élvezhetik a New York-iak, aztán egy sarki eredetű hidegfront várhatóan kitisztítja majd a levegőt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#tbt #newyorksunset #nofilter

Antonio Grnds (@antonio_grnds) által megosztott bejegyzés,

Hazánkban legutóbb tavaly nyár végén volt részünk hasonló jelenségben, akkor a kanadai erdőtüzek füstje ért el egészen Európáig, gyönyörű naplementéket, sőt napkeltéket eredményezve:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?