Judit
3 °C
7 °C

Boeing 737-essel erdőtüzet oltani elég nagy királyság

46511155 10156538726350552 5476572348851159040 o
2018.11.23. 12:50

Nézzék csak ezt a videót:

Az Új-Dél-Walesi Vidéki Tűzoltóság (NSW Rural Fire Service) korábban sosem látott módon vette fel a küzdelmet a Port Stephens városa közelében tomboló, lakott területeket is fenyegető bozót- és erdőtüzek ellen: egy átalakított Boeing 737-es, keskeny törzsű, közepes hatótávolságú utasszállítóról bombázta vízzel a lenti tűzfészkeket. A tűzoltástörténeti jelentőségű eseményre csütörtökön és pénteken került sor.

A gép egyszerre több mint 15 ezer liter tűzgátló anyaggal elegyített oltóvizet tud magával vinni – írja a BBC. Ez kevesebb ugyan, mint amit a legnagyobb tűzoltó repülőgépek képesek ledobni, de az, hogy minderre egy átalakított utasszállítót használnak, kifejezetten egyedülálló. A Gaia névre keresztelt Boeing azért is jó megoldás, mert a víz mellett 63 tűzoltó szállítására is alkalmas, így egy csapásra oldódik meg a távoli területekre szállítandó legénység kérdése is.

A pár nappal ezelőtt átadott repülőgépet egy kanadai cég, a Coulson Aviation alakította át a tűzoltóság igényeinek megfelelően, a raktérben kialakítva a repülés közben nyitható víztartályokat. Ezzel tízre emelkedett az Új-Dél-Walesi Vidéki Tűzoltóság oltógépeinek száma. (Van nekik egy 45 ezer literes kapacitású monstrumuk is, valamint korábban használtak egy öreg, kiszuperált McDonnell Douglas DC-10-30ER utasszállítót is, aminek hasára rögzített tartályból zúdították a vizet a tüzekre).

Nyitókép: Media Response Newcastle/NSW Rural Fire Service

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?