Judit
3 °C
7 °C

Nyíllal lőtték át a Bibliáját, mégis visszatért téríteni

2018.11.23. 14:37

Részleteket közölt a Washington Post John Allen Chau amerikai misszionárius naplójából, amit a 26 évesen meghalt férfi édesanyja osztott meg a lappal. Chaut azután ismerte meg a világ, hogy többször is megpróbált kapcsolatba lépni a világ egyik legelszigeteltebb törzsével, a szentinelézekkel, mígnem az utolsó alkalommal megölték.

A keresztény hittérítő nagyon szerette volna, ha a Bengáli-öbölben található, Indiához tartozó Észak-Szentinel-szigeten élő törzs tagjai megismerkednek Jézussal és tanításaival, csakhogy a külvilággal sosem érintkező törzs harcosai szokásukhoz híven őt is rendre nyílzáporral fogadták. Az ellenséges fogadtatás ellenére John Allen Chau újra és újra visszatért a szigethez, míg végül november 16-án életét vesztette.

Chau hittérítő tevékenységét, utazásait elsősorban Instagramon lehetett követni, de naplót is vezetett próbálkozásairól. E feljegyzéseiből, illetve emailjeiből sok részletet meg lehet ismerni utolsó napjairól. Kiderül, hogy annak ellenére folytatta a kapcsolatfelvételi kísérleteket, hogy élete mindannyiszor egyértelműen veszélyben forgott.

A nevem John, szeretlek téged és Jézus is szeret – kiáltottam

– olvasható az egyik próbálkozásról, aminek során egy fiatal szentineléz nyilat lőtt ki rá, ami keresztüldöfte a vízhatlan Bibliáját.

A naplóból kiderült az is, hogy a kis halászcsónakkal közelítő Chau a szentinelézek nyelvén próbálkozott velük kapcsolatba lépni, és vallásos, imádságos dalokat is énekelt a körülbelül 165 centiméter magas, sárgára festett arcú őslakosoknak. A törzs tagjai mindannyiszor dühösen reagáltak.

Chau ennek ellenére lelkesítőnek, egyben félelmetesnek is találta az elszigetelt törzs létét.

Miért kötődik ilyen sok haláleset ehhez a gyönyörű helyhez? Remélem nem ez lesz az utolsó bejegyzésem. Ha mégis, dicsőség az Úrnak!

– szól egyik utolsó bejegyzése.

Chau november 16-án küldte családtagjainak utolsó levelét, amiben így írt:

Azt gondolhatjátok, őrült vagyok, de hiszem, hogy érdemes Jézussal közeledni ezekhez az emberekhez. [...] Istenem, nem akarok meghalni.

Másnap a halászok, akik Chaut a sziget közelébe vitték, már csak azt látták, hogy a törzs tagjai a parti homokba temetik a holttestét.

Kapcsolódó

A törzs, ami 60 ezer éve senkivel nem akar barátkozni

A kőkorszaki körülmények között élő szentinelézekkel hiába próbált kapcsolatba lépni bárki, mindig nyílzápor volt a válasz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?